En stilla aktion för att stötta Ukraina

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 12 maj 2022

En ”silent auction” kommer att äga rum nästa vecka i syfte att ge direkt stöd till Ukraina. Auktionen är ett initiativ från flera aktörer inom 3D-printing-branschen och går under namnet ”Togheter we are strong”. 

Intäkterna från auktionen kommer att användas för att direkt stödja avancerad produktion av delar som nu behövs inom medicin och flyg samt utbildningsseminarier för att utbilda ukrainska flyktingar i 3D-printingteknik.

Det hela började med några inledande donationer från flera olika AM-företag, bland andra Nexa3D som donerat en XiP desktopprinter värd 8 000 dollar och en industriell 3D-skrivare, NXE 200, värd hela 50 000 dollar. Wohlers Associates har skänkt fem exemplar av Wohlers Report och EOS har skänkt en 3D-printad fiol som är värd 50 000 dollar.

Flera företag har sedan dess följt efter och bidragit till auktionen. Objekten på donationslistan för auktionen varierar, allt ifrån 3D-skrivare, mjukvarulicenser, utskriftstjänster, data, printade föremål, 3D-printmaterial och konstverk.

Pågår under RAPID + TCT

Varje föremål har ett startbud och ett uppskattat donationsvärde. I skrivande stund överstiger donationerna 230 000 dollar totalt, och fler donatorer kommer sannolikt att ansluta.

Själva auktionen äger rum under RAPID + TCT-mässan i Detroit nästa vecka, från tisdag den 17 maj till torsdag den 19 maj. Auktionsförrättarna har också skapat en PayPal-länk för direkta donationer, som kommer att accepteras efter auktionens stängning. Läs mer om projektet här.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1