Snabbare tillverkning av däck

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 2 juni 2022
Goodyear satsar stort på additiv tillverkning på den nya anläggningen i Luxemburg. Foto: Pressbild

Däcktillverkaren Goodyear har implementerat en ny process som med additiva tekniker kan tillverka personbilsdäck fyra gånger så snabbt som tidigare.

Nyligen invigdes företagets nya tillverkningsanläggning i Dudelange i Luxemburg efter en investering på 77 miljoner dollar. Det nya produktionssättet ska även ge möjlighet att reagera snabbt och effektivt på kundernas behov.

Processen gör att Goodyear kan tillverka däck med stor fälgdiameter fyra gånger snabbare än en standardproduktionscykel genom att forma och värmeapplicera komponenter vid däckmonteringsmaskinen. Tillverkningshastigheten uppnås tack vare nya digitala processer med högt automatiserade, sammankopplade arbetsstationer som tillämpar additiva tillverkningstekniker.

Vi hade behov av att utforma denna integrerade produkt och process för att uppfylla marknadens ändrade behov. Därigenom möjliggör vi en ny affärsmodell för att betjäna våra kunder och konsumenter i denna viktiga och allt mer komplexa del av marknaden, säger Chris Helsel, Senior Vice President för den globala verksamheten och CTO på Goodyear.

Hittills har Goodyear anställt 90 medarbetare till anläggningen och kommer under de närmaste månaderna att rekrytera ytterligare 20 elektromekaniska tekniker. Foto: Pressbild

Läs vidare

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Efter konkursen: Mycorena sålt till belgiskt bolag

Under sommaren kom nyheten att det Göteborgsbaserade food-tech-bolaget Mycorena ansökt om konkurs. Nu står det klart att belgiska Natural Plantbased Solutions köper konkursboet.
MYCORENA_NASA_1

Senaste nytt

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team