En lysande affärsidé för belysningsjätten

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 15 juni 2022
Lampor som delvis är tillverkade med återvunnet material från gamla fiskenät. Foto: Pressbild

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.

Signify påbörjade sin AM-resa för ungefär tio år sedan och har gradvis ställt om sin produktion. Enligt Kenneth Grönholm, nordisk koncernchef för Signify, var det två viktiga skäl som förde in företaget på detta spår.

– Framför allt handlar det om hållbarhet och cirkularitet, men även om möjligheten att använda återvunna material, säger Kenneth Grönholm.

I dag har Signify ett stort antal produkter i sitt sortiment, inte minst armaturer som kan beställas utifrån kundens egna önskemål. I en särskild konfiguration på hemsidan kan kunden skräddarsy sin armatur och välja mellan tusentals olika kombinationer när det gäller modell, storlek, textur, färg, ljuskälla och längd på kabel.

Kenneth Grönholm är nordisk koncernchef för Signify. Foto: Pressbild
Fem fabriker i världen

Vägen dit har tidvis varit krokig och att införa ett nytt tillverkningssätt i produktionen har sina utmaningar, enligt Kenneth Grönholm.

– Det har varit en lång resa med en lika lång inlärningskurva. Det är inte bara att ta fram en CAD-fil och börja printa. Det är många aspekter att ta hänsyn till, som att produkterna måste vara säkra, hålla hög kvalitet och att de kan tillverkas på ett kostnadseffektivt sätt.

– Vi är helt klart pionjärer inom 3D-printing i belysningsbranschen och har kommit så långt att vi har industrialiserat produktionen. Nu har vi fem fabriker runtom i världen som är utrustade med över 2 000 3D-skrivare.

Gamla uttjänta CD-skivor kan få nytt liv. Foto: Pressbild
Lägre klimatavtryck

Signifys produkter befinner sig i mellan- och högprissegmentet. Smarta lampor i Philips Hue-serien är ett exempel på produkter som finns i många svenska hem. Nya produkter lanseras i en strid ström.

Spotlight tillverkad av återanvänd polykarbonat (PC). Foto: Pressbild

Målet är att i så stor utsträckning som möjligt erbjuda produkter som är cirkulära. I sortimentet till konsumenter finns lamparmaturer som tillverkats av gamla CD-skivor och fiskenät.

– 3D-printing är en väldigt flexibel lösning och när det gäller armaturerna har vi kunnat sänka klimatavtrycket med 25–75 procent.

Affärsområde som växer

Maskinparken består av 3D-skrivare från flera olika leverantörer och dessa utvecklas och anpassas i samarbete med tillverkaren. I Europa finns två fabriker som använder additiv tillverkning, i Nederländerna och Belgien. Dessutom sker produktion av vissa serier i Ungern. Framåt är planen att utöka med fler anläggningar.

– På så sätt kan vi lägga produktionen närmare kunden och kan minska ledtiderna.

Kenneth Grönholm vill inte avslöja hur stor del av Signifys totala tillverkning som omfattar 3D-printing, men han säger att det är en betydande andel.

– Det handlar om stora volymer, miljontals produkter, så mycket kan jag säga. 3D-printing kommer förmodligen inte att ta över den traditionella produktionen, men det är ett område som hela tiden växer.

 

Signify

Startades: 2016 som en avknoppning av Philips Lighting.

Huvudkontor: Eindhoven, Nederländerna.

Antal anställda inom 3D-printing: 150.

Antal 3D-skrivare i produktionen: cirka 2 000.

Tillverkning: Fem fabriker för 3D-printing i världen.

Varumärken: Bland andra Philips Hue, Color Kinetics och WiZ.

Läs vidare

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Kompakt 3D-labb i fält

Det australiensiska företaget SPEE3D har lanserat något de kallar EMU, Expeditory Manufacturing Unit, det vill säga en produktionsenhet för expeditioner. Den består av en behållare som innehåller allt som behövs för att använda 3D-printing i fält.
EMU-Duo-Outdoors-Larger

Unilever sparar 90 procent med 3D-printade formar

3D-printing börjar hitta vägar in i förpackningsbranschen, framför allt för tillverkning av formar. Ett aktuellt exempel på det är Unilever och Serioplast som gör stora tids- och kostnadsbesparingar på att använda tekniken vid produktutveckling.
Formlabs Unilever 1

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design