tisdag 28 mars – vecka 13
Niclas Stensson, utvecklingsstrateg på Campus Värnamo. Här i skolans 3D-printinglabb. Foto: Campus Värnamo
Campus Värnamo drar i höst igång en distanskurs i design för additiv tillverkning med Tekniska högskolan i Jönköping som huvudman. Kursen riktar sig till personer som redan är ute i arbetslivet och vill höja sin kompetens inom området.
Niclas Stensson är utvecklingsstrateg på Campus Värnamo och styrelseledamot i branschföreningen SVEAT.
– Under pandemin genomförde vi flera webbinarier i SVEAT:s regi på temat design för additiv tillverkning. Det har varit en springande punkt under lång tid att kompetensen behöver höjas för att branschen ska lyfta, säger han.
Därav föddes idén att starta en kurs för personer som i dag arbetar med 3D-modellering och CAD. Utbildningen är utformad både för att deltagaren ska utvecklas inom sitt yrkesområde och att företaget som personen jobbar på kan ta ett första steg mot att använda 3D-printing, till exempel för att tillverka prototyper eller fixturer.
Kursen har tagits fram tillsammans med företrädare för branschen, som Prototal, Thule, PLM Group och Volvo Cars.
– Det som gör att jag tror på den här utbildningen är att branschen själva har lyft fram det här som ett verkligt behov och sedan kravställt innehållet. Det är helt enkelt på ”redit”, som vi säger på småländska, berättar Niclas Stensson.
Tanken är att deltagarna ska bygga kompetens för att konstruera och utföra redesign för kvalitativ och hållbar 3D-printing. I kursplanen ingår bland annat genomgång av olika 3D-printingtekniker, programvaror och verktyg, att förbereda, bereda och utföra 3D-printing i polymera material, materialkunskap och immaterialrätt.
Kursen går på halvfart för att deltagarna ska kunna kombinera studierna med sitt arbete. Den ger 25 YH-poäng, vilket motsvarar tio veckors studier, och har totalt 20 platser. Förkunskapskraven är yrkeserfarenhet motsvarande minst ett års heltidsarbete inom design och/eller konstruktion inom tillverkande industri. Kursstart är vecka 45.
– Vi öppnade ansökan i mitten av förra veckan och det har redan börjat trilla in ansökningar, så det är roligt, säger Niclas Stensson.
Läs mer på Campus Värnamos hemsida.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige