Ny distanskurs i design för AM

Niclas Stensson, utvecklingsstrateg på Campus Värnamo. Här i skolans 3D-printinglabb. Foto: Campus Värnamo

Campus Värnamo drar i höst igång en distanskurs i design för additiv tillverkning med Tekniska högskolan i Jönköping som huvudman. Kursen riktar sig till personer som redan är ute i arbetslivet och vill höja sin kompetens inom området.

Niclas Stensson är utvecklingsstrateg på Campus Värnamo och styrelseledamot i branschföreningen SVEAT.

– Under pandemin genomförde vi flera webbinarier i SVEAT:s regi på temat design för additiv tillverkning. Det har varit en springande punkt under lång tid att kompetensen behöver höjas för att branschen ska lyfta, säger han.

Därav föddes idén att starta en kurs för personer som i dag arbetar med 3D-modellering och CAD. Utbildningen är utformad både för att deltagaren ska utvecklas inom sitt yrkesområde och att företaget som personen jobbar på kan ta ett första steg mot att använda 3D-printing, till exempel för att tillverka prototyper eller fixturer.

“Ett verkligt behov”

Kursen har tagits fram tillsammans med företrädare för branschen, som Prototal, Thule, PLM Group och Volvo Cars.

– Det som gör att jag tror på den här utbildningen är att branschen själva har lyft fram det här som ett verkligt behov och sedan kravställt innehållet. Det är helt enkelt på ”redit”, som vi säger på småländska, berättar Niclas Stensson.

Tanken är att deltagarna ska bygga kompetens för att konstruera och utföra redesign för kvalitativ och hållbar 3D-printing. I kursplanen ingår bland annat genomgång av olika 3D-printingtekniker, programvaror och verktyg, att förbereda, bereda och utföra 3D-printing i polymera material, materialkunskap och immaterialrätt.

Ansökningarna trillar in

Kursen går på halvfart för att deltagarna ska kunna kombinera studierna med sitt arbete. Den ger 25 YH-poäng, vilket motsvarar tio veckors studier, och har totalt 20 platser. Förkunskapskraven är yrkeserfarenhet motsvarande minst ett års heltidsarbete inom design och/eller konstruktion inom tillverkande industri. Kursstart är vecka 45.

– Vi öppnade ansökan i mitten av förra veckan och det har redan börjat trilla in ansökningar, så det är roligt, säger Niclas Stensson.

Läs mer på Campus Värnamos hemsida.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.