Bioprinting används i kampen mot ALS

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 24 februari 2023
NSC34 differensierat i 14 dagar med kultur. Celler började att visa tecken på fortplantning redan på dag ett och grupperade sig därefter i kolonier med många sammankopplingar.

Stamcellsdifferentiering i 3D-miljö är ett lovande experimentellt verktyg för studiet av amyotrofisk lateralskleros – ALS.

I denna studie visade ett team av forskare på robustheten hos 3D-kulturer av differentierande stamceller för studier av amyotrofisk lateralskleros (ALS), en neurodegenerativ sjukdom som påverkar motoriska nervceller och orsakar svaghet, muskelatrofi och spasticitet. Tyvärr finns i dag endast symptomatisk behandling tillgänglig för denna sjukdom.

Teamet använde Cellinks biobläck för att bioprinta 3D-hydrogelbaserade konstruktioner och visade att celler inte bara lever och reproducerar i hydrogelen, utan att de differentierar och organiserar sig korrekt i funktionella nätverk.

Detta kommer att göra det möjligt att producera fler fysiologiska miljöer och generera mer robusta studier om ALS och andra neurodegenerativa sjukdomar.

Se fler illustrationer här: National Library of Medicine

Text: Roger Stormo

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage