Bioprinting används i kampen mot ALS

NSC34 differensierat i 14 dagar med kultur. Celler började att visa tecken på fortplantning redan på dag ett och grupperade sig därefter i kolonier med många sammankopplingar.

Stamcellsdifferentiering i 3D-miljö är ett lovande experimentellt verktyg för studiet av amyotrofisk lateralskleros – ALS.

I denna studie visade ett team av forskare på robustheten hos 3D-kulturer av differentierande stamceller för studier av amyotrofisk lateralskleros (ALS), en neurodegenerativ sjukdom som påverkar motoriska nervceller och orsakar svaghet, muskelatrofi och spasticitet. Tyvärr finns i dag endast symptomatisk behandling tillgänglig för denna sjukdom.

Teamet använde Cellinks biobläck för att bioprinta 3D-hydrogelbaserade konstruktioner och visade att celler inte bara lever och reproducerar i hydrogelen, utan att de differentierar och organiserar sig korrekt i funktionella nätverk.

Detta kommer att göra det möjligt att producera fler fysiologiska miljöer och generera mer robusta studier om ALS och andra neurodegenerativa sjukdomar.

Se fler illustrationer här: National Library of Medicine

Text: Roger Stormo

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.