Söker pilotföretag till nytt AM-projekt

Dina Ehsan och Christer Karlsson är ansvariga för 3DAM-projektet på IMA. Foto: Pressbild (kollage)

Klusterorganisationen IMA har tillsammans med Linköpings universitet och sju andra aktörer fått medel för projektet 3DAM, vars syfte är att stärka små och medelstora företags användning av additiv tillverkning.

Projektet ska pågå fram till början av 2026 och är precis i startgroparna. I ett första skede har projektägaren IMA (Innovative Materials Arena) bland annat letat efter kundfall bland små och medelstora företag (SME) som vill testa additiv tillverkning.

– Vi riktar oss till alla SME som är intresserade av tekniken, även om vårt fokus är östra Mellansverige. Vi brukar säga att vi gör det som är bra för företaget Sverige, säger Christer Karlsson som är projektledare och materialexpert på IMA.

Etablera testbädd

3DAM finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och Region Östergötland. Förutom IMA och Linköpings universitet medverkar även sju partners: AM Printservice, Curt Nicolin-gymnasiet, Etteplan, Interspectral, Saab, Siemens Energy och Swemac. Tanken är att sammanlänka akademin, näringslivet och offentlig sektor genom projektet.

– Projektmålen handlar om tre saker: att etablera en testbädd, dra igång en pilotverksamhet och genomföra kunskapshöjande aktiviteter, berättar Dina Ehsan, projektledare för 3DAM på IMA.

Köpt Freemelt-system

Linköpings universitet har nyligen investerat i ett Freemelt ONE-system som företagen kan nyttja för att testa utskrifter i metall. De andra medverkande aktörerna ska också kunna bidra med såväl hårdvara som mjukvara – och inte minst expertis och värdefull rådgivning.

Universitetet kommer att göra livscykelanalyser (LCA) för att jämföra AM med mer traditionella tillverkningsmetoder, men även genomföra aktiviteter såsom konferenser, seminarier och andra klusteraktiviteter för att öka kunskapen inom området.

Förhoppningen är att hjälpa företagen att hitta tillverkningsmetoder som är mer resurseffektiva, hållbara och som kan innebära en robustare logistikkedja med produktion on demand. Men även visa på de möjligheter additiv tillverkning ger i form av friare design och minskat materialspill.

Printa titanskruvar

Swemac Innovations, ett medicinteknisk bolag som bland annat tillverkar titanskruvar för hand- och vristproteser, är projektets första pilotcase. Dina Ehsan uppmanar andra SME:s som är intresserade av att vara pilotföretag att höra av sig:

– De kan vara helt nya inom 3D-printing eller varit inne och nosat på det tidigare. Vi letar efter intressanta case som vill testa AM, så det är bara att höra av sig, säger hon.

 

IMA

IMA (Innovative Materials Arena) är en klusterorganisation som samlar forskarvärlden, offentlig sektor och näringslivet med materialinnovation som den gemensamma nämnaren.

Organisationen har över 90 medlemsföretag, framför allt i de östra delarna av Mellansverige men även i övriga landet. Bland medlemmarna finns AM-företag som till exempel Freemelt, Gränges, The Industry och Wematter.

Publicerat av: 

Dela artikeln

En kommentar till “Söker pilotföretag till nytt AM-projekt”
 1. Josef Rexros skriver:

  Hej,
  Undrar om ni kan vara intresserade av 3D HOUSE-PRINT som kommer att patenteras. Jag har tänkt att etablera ett samarbete med en maskintillverkare i Sverige för att starta tillverkningen.
  Tack
  MVH
  J.R.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.