Han tar över som nordisk försäljningschef

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 14 augusti 2023
Patrik Rosén sålde Markforged produkter även under sin tid hos 3DVerkstan.

Markforged tror på tillväxt på den nordiska marknaden de kommande åren. Sedan den 1 augusti är Patrik Rosén, tidigare vd för 3DVerkstan, nordisk försäljningschef för företaget med uppgiften att se till att den visionen blir verklighet. 3dp.se passade på att ställa några frågor till honom om detta.

Berätta om din nya roll hos Markforged, vad kommer du att ansvara för?

– Min roll här på Markforged är Sales Manager Nordics. En del kundcase kräver lite extra tid och resurser när det gäller utvärdering av applikationer, skapa/ta fram business case och där är jag en stöttande resurs till vår partner i Norden, PLM Group. Mitt huvudsakliga fokusområde är de lite större systemen från Markforged som FX20, Metal X och PX100.

Markforged förvärvade förra året svenska Digital Metal. Här exempel på utskrifter i koppar.

Vilka styrkor skulle du lyfta fram med Markforged produkter?

– Styrkan med Markforged är mognaden och bredden av produkter som vi erbjuder utöver själva hårdvaran som sedan länge (om man får vara lite partisk) varit marknadsledande när det gäller driftsäkerhet, noggrannhet och printkvalitet. Den molnbaserade plattformen Eiger som används för att förbereda och hantera din utskriftskö är otroligt kraftfull samtidigt som den är enkel att använda. Funktioner som Eiger Simulation där du kan simulera din del och ditt lastfall direkt i slicern för att få de optimala utskriftsinställningarna presenterade, funktionen Blacksmith som utför inspektion/mätning samtidigt som utskriften pågår och genererar en inspektionsrapport direkt efter att din utskrift är klar är några exempel på funktioner som tillför det där extra värdet hos tillverkande företag idag om man väljer att kliva in i Markforged Digital Forge.

– Att delarna som sedan kommer ut ifrån skrivarna kan uppnå aluminium-styrka tack vare den kontinuerliga kolfiberförstärkningen är självklart en stor fördel det med.

Vad har Markforged för planer för den nordiska marknaden? Vad tror du om framtiden?

– Planen är självklart att expandera och växa i Norden och vi är väldigt hoppfulla kring detta! I och med att vi nu har en stark partner som jobbar stenhårt för oss och investerar och expanderar i Norden samtidigt som jag anslutit till teamet för att driva på från min kant bäst jag kan så siktar vi på att ta mycket marknad här de kommande åren.

– Vi ser en mognad hos många företag i Norden idag och om man som företag skaffade en desktop-skrivare för några år sedan för prototyping så tittar man nu på större installationer och större, mer kapabla maskiner för att ta nästa steg i sin utveckling mot reservdelstillverkning, verktygstillverkning och slutprodukter, det är i den sfären vi vill och ska befinna oss i framöver.

Du kommer närmast från en roll som vd för 3DVerkstan, hur känns det att byta fot?

– Resan vi gjorde tillsammans på 3DVerkstan var otrolig och något jag aldrig kommer glömma, även om jag hade sysslat en hel del med 3D-printing innan jag började hos 3DVerkstan så har en stor del av min karriär inom additiv tillverkning byggts där. 3DVerkstan och alla medarbetare där kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta, men om jag såg det som min första familj så har Markforged alltid varit min andra familj vilket gör att jag på ett sätt känner mig som hemma även här hos Markforged.

– En vd-roll går inte att jämföra med en mer dedikerad sälj-roll, men det som jag kommer se fram emot mest här hos Markforged är att verkligen få fokusera på det jag tycker jag kan bäst, hjälpa företag i Norden att på kort tid skapa stora värden för verksamheten med hjälp av additiv tillverkning och Markforged’s plattform.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1