Metallkit nu även för S7-modellen

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 1 mars 2024
Från vänster: Miguel Calvo (CTO Ultimaker), Tobias Rödlmeier (Business Development Manager – Metal Ecosystem at BASF Forward AM), Andrea Gasperini (Product Manager Ultimaker) med ett Ultimaker Metal Expansion Kit i samband med lanseringen sommaren 2022. Foto: Pressbild

Ultimakers Metal Expansion Kit har tidigare funnits tillgängligt för modellen S5. Nu kan även användare av S7:an printa metalldelar med detta tillägg.

Sommaren 2022 lanserade Ultimaker möjligheten att uppgradera sin S5:a med ett Metal Expansion Kit och på så sätt kunna växla mellan att skriva ut delar i plast och metall. Ultimaker S7 släpptes i januari 2023 med nya funktioner som en flexibel byggplatta och integrerad luftrenare, och nu alltså även möjligheten att skriva ut metalldelar.

Expansionssatsen har utvecklats i samarbete med BASF Forward AM och ska göra 3D-printing i metall mer tillgänglig och betydligt billigare en andra lösningar. Enligt Ultimaker kan detta sätt att printa metalldelar vara upp emot 90 procent billigare än andra additiva metoder eller CNC-fräsning.

Det ska vara enkelt att skifta mellan plast och metall, och skrivaren känner automatiskt av ett materialbyte. Kittet ska underlätta utskrifter av bland annat verktyg, jiggar, fixturer, reservdelar, funktionella prototyper och hjälpkomponenter.

Med Metal Expansion Kit medföljer bland annat filamenttråd i rostfritt stål (BASF Forward AM Ultrafuse 17-4 PH), stödmaterial (BASF Forward AM Ultrafuse Support Layer 300 g³), Ultimaker Print Core CC 0.4 och DD 0.4³, programvaran Ultimaker Cura med slicing-funktioner samt utbildningsmaterial via Ultimaker Academy.

Läs vidare

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Amexci investerar stort i Nikon SLM Solutions

Förra sommaren meddelade Amexci en strategisk satsning för att markant öka tillverkningskapaciteten. Det har resulterat i ett samarbete med Nikon SLM Solutions och en investering i två av tillverkarens metall-system.
SLM

Ultimaker går i industriellt spår med Factor 4

I samband med Hannover Messe lanserade Ultimaker sitt nya flaggskepp: Factor 4. En komplett end-to-end-lösning som är utvecklad för 3D-printing inom lätt industri.
UltiMaker Factor 4 user

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design