Kameleont inspiration till flerfärgad 3D-print

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 19 mars 2024
Forskarteamet bakom studien. Foto: Jenna Kurtzweil, Beckman Institute Communications Office

Med inspiration från kameleontens förmåga att ändra färg har ett team av amerikanska forskare utvecklat ett färgskiftande bläck för 3D-printing i flerfärg.

Det är forskare vid Beckman Institute i delstaten Illinois som står bakom den banbrytande tekniken. Denna UV-stödda 3D-printingmetod kan ändra strukturella färger under utskriftsprocessen för att skapa levande och potentiellt mer hållbara färger.

Färger med olika pigment skapas när ljuset träffar pigmentet och reflekterar det tillbaka i olika våglängder som ögat uppfattar som färg. Vissa material får dock färg tack vare sin struktur och färgen uppstår när ljuset studsar i materialet, till exempel påfågelns fjädrar som i grunden är bruna.

– Till skillnad från traditionella färger som kommer från kemiska pigment eller färgämnen som absorberar ljus, kommer de strukturella färgerna som finns i många biologiska system från nanotexturerade ytor som stör synligt ljus. Detta gör dem mer levande och potentiellt mer hållbara, säger Sanghyun Jeon, huvudförfattare och doktorand i Diao Lab.

En 3D-printad illustration av en kameleont skapad av forskargruppen. Foto: Sanghyun Jeon, Diao Lab.

Forskarna kan producera strukturella färger i det synliga våglängdsspektrumet från djupblått till orange. Medan en konstnär kan använda många olika färger för att uppnå denna färggradient, använder forskargruppen ett enda bläck och modifierar hur det skrivs ut för att skapa färggradienten.

– Genom att designa nya kemier och printprocesser kan vi modulera strukturella färger i farten för att producera färggradienter som inte varit möjliga tidigare, säger Ying Diao, docent i kemi och kemi och biomolekylär teknik vid University of Illinois Urbana-Champaign och forskare vid Beckman Institute for Advanced Science and Technology.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3