Kameleont inspiration till flerfärgad 3D-print

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 19 mars 2024
Forskarteamet bakom studien. Foto: Jenna Kurtzweil, Beckman Institute Communications Office

Med inspiration från kameleontens förmåga att ändra färg har ett team av amerikanska forskare utvecklat ett färgskiftande bläck för 3D-printing i flerfärg.

Det är forskare vid Beckman Institute i delstaten Illinois som står bakom den banbrytande tekniken. Denna UV-stödda 3D-printingmetod kan ändra strukturella färger under utskriftsprocessen för att skapa levande och potentiellt mer hållbara färger.

Färger med olika pigment skapas när ljuset träffar pigmentet och reflekterar det tillbaka i olika våglängder som ögat uppfattar som färg. Vissa material får dock färg tack vare sin struktur och färgen uppstår när ljuset studsar i materialet, till exempel påfågelns fjädrar som i grunden är bruna.

– Till skillnad från traditionella färger som kommer från kemiska pigment eller färgämnen som absorberar ljus, kommer de strukturella färgerna som finns i många biologiska system från nanotexturerade ytor som stör synligt ljus. Detta gör dem mer levande och potentiellt mer hållbara, säger Sanghyun Jeon, huvudförfattare och doktorand i Diao Lab.

En 3D-printad illustration av en kameleont skapad av forskargruppen. Foto: Sanghyun Jeon, Diao Lab.

Forskarna kan producera strukturella färger i det synliga våglängdsspektrumet från djupblått till orange. Medan en konstnär kan använda många olika färger för att uppnå denna färggradient, använder forskargruppen ett enda bläck och modifierar hur det skrivs ut för att skapa färggradienten.

– Genom att designa nya kemier och printprocesser kan vi modulera strukturella färger i farten för att producera färggradienter som inte varit möjliga tidigare, säger Ying Diao, docent i kemi och kemi och biomolekylär teknik vid University of Illinois Urbana-Champaign och forskare vid Beckman Institute for Advanced Science and Technology.

Läs vidare

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Kompakt 3D-labb i fält

Det australiensiska företaget SPEE3D har lanserat något de kallar EMU, Expeditory Manufacturing Unit, det vill säga en produktionsenhet för expeditioner. Den består av en behållare som innehåller allt som behövs för att använda 3D-printing i fält.
EMU-Duo-Outdoors-Larger

Unilever sparar 90 procent med 3D-printade formar

3D-printing börjar hitta vägar in i förpackningsbranschen, framför allt för tillverkning av formar. Ett aktuellt exempel på det är Unilever och Serioplast som gör stora tids- och kostnadsbesparingar på att använda tekniken vid produktutveckling.
Formlabs Unilever 1

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design