Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 10 maj 2024
Den rekordstora 3D-skrivaren visades för allmänheten första gången i slutet av april. Foto: Pressbild/UMaine

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.

Den nya 3D-skrivaren är fyra gånger större än föregångaren och har utvecklats för att driva utvecklingen av hållbar produktion. Den har fått namnet Factory of the Future 1.0 (FoF 1.0) och presenterades den 23 april under högtidliga former, enligt ett pressmeddelande från UMaine.

Den storskaliga 3D-skrivaren klarar att skriva ut objekt som är så stora som 29 meter långa, nästan 10 meter breda och drygt 5 meter höga. Den kan skriva ut närmare 230 kilo material i timmen. Det ska innebära nya möjligheter för miljövänlig och kostnadseffektiv tillverkning inom många industrier, inklusive bostäder, infrastruktur, energi, försvar och maritim industri.

Skrivaren kan få ut nästan 230 kilo material i timmen. Foto: Pressbild/UMaine
Skapa billiga bostäder

FoF 1.0 är inte bara en storskalig skrivare, den kan växla dynamiskt mellan olika processer såsom storskalig additiv tillverkning, subtraktiv tillverkning och olika moment med robotarm. Tillsammans med den tidigare världsrekordskrivaren, MasterPrint, är det möjligt att effektivisera arbetet till exempel genom att arbeta på samma del.

Delstaten Maine är den mest skogbevuxna staten i USA och producerar årligen mer än en miljon ton trärester i sina sågverk, som kan användas som råvara för 3D-utskrift. Den nya 3D-skrivaren ska därmed med biobaserade kompositmaterial kunna främja projekt som BioHome3D som syftar till att skapa hållbara, prisvärda bostäder.

– Maine behöver uppskattningsvis 80 000 ytterligare bostäder fram till 2030, många specifikt för hushåll med inkomster i nivå eller under områdets medianinkomst. Den här nya tekniken gör det möjligt för UMaine-ASCC att skala upp sin forskning och produktion av sin innovativa biobaserade 3D-printade bostadsteknologi, säger MaineHousings utvecklingschef Mark Wiesendanger.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

PLM Groups AM-del samlas i Addinor

Det som tidigare varit PLM Groups 3D-printavdelning antar nu en ny skepnad i form av varumärket Addinor. 
Addinor_team

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage