3devo förvandlar restpulver till filament

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 5 augusti 2024
Från SLS-pulver till filament. 3devo, med bas i Nederländerna, har utvecklat en metod för att lyckas med detta. Foto: 3devo

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.

Metoden utvecklades på uppdrag av en stor amerikansk kund som gärna ville ta tillvara på det dyra nylonpulvret som de använder för att printa med SLS. Runt 60 procent av pulvret som används blir till avfall, något som är varken är miljömässigt eller ekonomiskt försvarbart. Frågan var om restpulvret kunde återanvändas på något sätt?

3devo antog utmaningen med sin uppfinning ”Filament Maker”. Det första steget i processen är att torka pulvret eftersom fukt i materialet kan orsaka bubblor och ojämnheter i filamentet. Det görs genom att lägga ut ett tunt lager med pulver och torka i en ugn som håller cirka 85 °C, i 45 minuter. Därefter ska det kylas till rumstemperatur i en sluten behållare som inte släpper in fukt.

När pulvret har svalnat kan det tillsättas i Filament Makern som är en specialutvecklad maskin för att tillverka filament. Först måste dock ett särskilt rengöringsmaterial tillsättas, DevoClean Midtemp, så maskinen är helt ren innan processen påbörjas. Det första filamentet som kommer ut har en skumliknande konsistens på grund av rengöringsmedlet, men efterhand får materialet en fastare form. Det färdiga beigefärgade filamentet kan sedan rullas upp på en spole.

3devo lovar att filamentet ska hålla hög kvalitet för att kunna användas vid 3D-printing. Processen att omvandla pulver till filament tar bara några timmar. Det krävs dock noggranna förberedelser samt kontroll av extruderingen och kylningsprocessen för att lyckas.

Läs mer om processen på 3devo:s hemsida.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two