Printade keramikstrukturer renar vatten från PFAS

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 22 augusti 2024
Strukturerna består av ett keramiskt material med indiumoxid som binder PFAS. Foto: Pressbild

En 3D-printad keramisk nätstruktur kan absorbera mer än 75 procent av skadliga PFAS-ämnen i förorenat vatten. Det visar forskning från engelska University of Bath.

PFAS, eller högfluorerade ämnen, är enligt Kemikalieinspektionen ett samlingsnamn för en stor och komplex ämnesgrupp som omfattar mer än 10 000 identifierade ämnen. De är syntetiskt framställda och tar mycket lång tid att bryta ner, de kallas därför för ”forever chemicals”. De kan påverka människans reproduktion, utveckling, kardiovaskulära system och öka risken för sjukdomar som diabetes. PFAS finns i många bruksföremål och har ofta vattenresistenta egenskaper. Det kan vara non-stick-stekpannor, regnjackor, färger, tyger och brandskum.

Forskarna i Bath har utvecklat en metod där de 3D-printar nätstrukturer, eller ”monoliter” som de kallar dem, som består av ett keramiskt material med indiumoxid. Eftersom indiumoxiden binder PFAS kan dessa kemikalier absorberas från vattnet på under tre timmar. Resultaten visar att strukturerna kan avlägsna minst 75 procent av ämnet PFOA, som är ett av de vanligaste PFAS-ämnena. Det innebär att vattnet kan renas utan att man behöver använda stora mängder energi.

– Att använda 3D-printing för att skapa monoliterna är relativt enkelt, och det betyder också att processen bör vara skalbar. 3D-utskrift gör att vi kan skapa objekt med stor yta, vilket är viktigt i den här processen. När monoliterna är klara släpper du dem helt enkelt i vattnet och låter dem göra sitt jobb. Det är väldigt spännande och något vi är angelägna om att utveckla vidare och se i bruk, säger Liana Zoumpouli, Research Associate vid Bath’s Department of Chemical Engineering.

Monoliterna rengörs genom en särskild behandling i hög temperatur, och överraskande nog har det visat sig att de tycks bli mer effektiva vid upprepad användning.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two