Försäljning av The Industry Sweden efter konkurs

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 16 september 2024
The Industry Sweden lanserade MAGNUM år 2020 och medverkade på Formnext 2022 med maskinen. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Tillverkaren The Industry Sweden, tidigare BLB Industries, har begärts i konkurs. Ett stort varulager i kombination med hård konkurrens blev för mycket för bolaget, enligt konkursförvaltaren.

The Industry Sweden har bedrivit utveckling, tillverkning och försäljning av två 3D-skrivarmodeller för storskaliga utskrifter (LSAM): The Box från 2016 och den senaste modellen MAGNUM som lanserades 2020. Företaget har även haft flera samarbeten kring materialutveckling med bland andra Stora Enso, Sulapac och EcoRub.

Bolaget registrerades 2015 och har sedan dess redovisat en liten vinst under två räkenskapsår (2018 och 2019), övriga år har det varit minusresultat. De senaste två åren har omsättningen ökat, förra årets bokslut visade en omsättning på 11,4 miljoner kronor. Samtidigt ökade också förlusterna, resultatet var -7 miljoner kronor förra året och -11,9 miljoner året innan. Situationen blev därmed ohållbar till slut.

Pågår anbudsprocess

Aleksandra Vuksanovic vid Ackordscentralen Syd är konkursförvaltare i ärendet.

– Det pågår ett anbudsförfarandet där sista dag är satt till den 20 september, säger hon.

Det innebär att det är möjligt att köpa hela eller delar av konkursboet. Det som är till salu är varulager och IP-rättigheter i form av källkod till den mjukvara som tillhör Magnum-skrivaren.

– Bedömningen är att det är större chans att sälja bolaget styckvis utifrån den information jag fått av bolaget och hur marknadssituationen ser ut. Samtidigt har vi fått in ett indikativt bud på hela rörelsen, så det är fullt möjligt att det blir så om priset är rätt, säger Aleksandra Vuksanovic.

Fanns planer på rekonstruktion

Hon säger att bolaget hade planer på att söka om företagsrekonstruktion, som är ett alternativ till konkurs för företag som har ekonomiska problem, men där det finns möjlighet att överleva på sikt.

– Det fanns hopp om att kunna lösa situationen, men man nådde inte dit och valde den här vägen istället.

Vad kan du säga om bakgrunden till konkursen?

– Kortfattat kan jag säga, och det kommer jag även att skriva i min förvaltarberättelse, att man bundit upp för mycket kapital i lagret utan att kunna sälja av produkterna, bland annat på grund av hård konkurrens. Det i kombination med dålig styrning och felbeslut bakåt i tiden har lett till den här situationen.

Konkursansökan kom in till Malmö tingsrätt den 27 augusti 2024.  Vid konkursbeslutet fanns två anställda i bolaget.

Information om försäljningen finns på Ackordcentralens hemsida.

 

BLB Industries/The Industry Sweden

The Industry Sweden AB startades 2015 i Värnamo under företagsnamnet BLB Industries av två visionära studenter och vänner, Cim Bergdahl och Jacob Lundin. Ambitionen var att skapa en storskalig additiv tillverkningsmaskin (LSAM) som skulle revolutionera industriell produktion med effektiv användning av granulatmaterial.

Året efter lanserades 3D-skrivaren The Box som fanns tillgänglig i tre olika storlekar. Med The Box kunde bolaget snabbt etablera sig som en global aktör och attrahera en mångsidig kundkrets från länder som Indien, Tyskland, Kanada, Storbritannien och Sverige.

Under 2020 utvecklades den första MAGNUM-skrivaren, vilket innebar en förändring mot standardiserad, kostnadseffektiv produktion i hög volym. Året efter bytte bolaget namn till The Industry Sweden och flyttade verksamheten till Malmö. Fokus riktades allt mer på hållbarhet och återvunna material.

År 2022 deltog The Industry Sweden på den stora branschmässan Formnext för att visa upp MAGNUM. Samma år fick maskinen utmärkelsen ”Highly Commended in Hardware Award – Polymer Systems” vid TCT Awards.

Senaste nytt

Magnetism kan minska fel vid 3D-utskrift

Säkerhetskritiska komponenter för flyg och Formel 1-bilar kan en dag 3D-printas med en ny teknik, utvecklad av forskare vid UCL och University of Greenwich, som avsevärt minskar brister i tillverkningsprocessen.
magnetisum-4821412_1280

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Läs vidare

Nordisk premiär för Ultimaker S8 hos 3DVerkstan

3DVerkstan bjuder torsdagen den 20 mars 2025 in till en workshop, där det bland annat blir lansering av nya Ultimaker S8 på den nordiska marknaden.
3DVerkstan kollage

Heldag om 3D-print ska ge industrin skjuts

Smart industricenter i värmländska Hagfors bjuder den 6 mars in till en temadag om 3D-print för industriföretag. Det blir en eftermiddag med minimässa, inspirationsforum och spännande föreläsningar. 
Sara_Ström_AM

Två YH-utbildningar inom AM får förlängt

Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat två utbildningar inom additiv tillverkning start inför hösten 2025. Två utbildningsanordnare får förnyat förtroende i hård konkurrens.
YH 2

Doktorandtjänst med inriktning på materialcirkularitet

KK-stiftelsen finansierar en ny doktorandtjänst på Högskolan Väst inom materialcirkularitet vid additiv tillverkning. Det ska bidra till att stärka industrin i omställningen till Industri 5.0.
hogskolan_vast