Prusa satsar på industriell SLA-lösning

Text:Anja Degerholm
Foto: Anja Degerholm
PUBLICERAD: 22 november 2024
Prusas monter var proppfull med folk och det var stort intresse för den kommande SLA-maskinen, men även för FDM-maskinen CORE One som också lanserades under Formnext.

Tjeckiska Prusa Research har tagit både hobbyprintare och professionella användare med storm med sina FDM-skrivare. Nu gör företaget en industriell satsning under varumärket Prusa PRO och lanserar en större SLA-lösning.

Prusa har sedan tidigare släppt en desktop-modell, Original Prusa SL1S SPEED. Nu tar tillverkaren ett rejält steg uppåt och presenterar en komplett lösning med 3D-skrivare, tvätt och härdning som fått namnet Prusa PRO SLX. På Formnext visades en betaversion av maskinen som släpps våren 2025.

– Det är ett sätt att möta konkurrensen från Kina. Det talas mycket om siffror, hur snabbt en maskin kan printa eller med vilken upplösning. Men den viktigaste frågan är hur slutprodukten ser ut, och det är där vi vill konkurrera, säger Lauren Moghaddas, B2B Accoung Manager på Prusa, och tillägger att Prusa PRO SLX kommer att vara en av de snabbaste industriella SLA-maskinerna på marknaden.

Förutom hastigheten så lyfter tillverkaren fram maskinens användarvänlighet, framför allt när det gäller hanteringen av resinet. Operatören ska inte behöva hantera materialet tack vare ett antal automatiska funktioner, bland annat när det gäller påfyllning av resin.

Michael Ullvin från svenska återförsäljaren R.a.p.s stannade precis som 3dp.se till i Prusas monter för att höra mer om den kommande SLA-maskinen. Här med Lauren Moghaddas.
Uppvärmd kammare

Prusa PRO SLX använder den så kallade MSLA-teknologin (Masked Stereolithography Apparatus) som är ett snabbare sätt att printa jämfört med traditionell SLA. Maskinen har en byggvolym på 228 x 128 x 400 millimeter. Den kan printa 30 micron XY-upplösning och är precis som SL1S SPEED utrustad med den så kallade Tilt-mekanismen.

Byggkammaren kan värmas upp till 80 grader Celsius och kan hantera olika typer av material, även de med hög viskositet. Maskinen är öppen för tredjepartsmaterial och validerad för medicinska och industriella material.

Tillsammans med Prusa PRO WX för tvätt och CX för härdning bildas en komplett lösning för resinprint. Lösningen ska också vara prisvärd jämfört med andra konkurrerande alternativ. Vad priset landar på är ännu så länge inte officiellt.

Betatester pågår

För närvarande pågår betatester av maskinen i samarbete med ett antal kunder. Planen är att lansera den officiellt på marknaden i maj 2025 och innan dess väntas mer detaljerad information.

Vad skulle du säga är de främsta fördelarna med Prusa PRO SLX?

– Kvaliteten i delarna, hastigheten och användarvänligheten, säger Lauren Moghaddas avslutningsvis.

Under Formnext släppte Prusa Research även FDM-modellen Prusa CORE One, mer information om den kommer inom kort.

Med hjälp av det här verktyg ska det enkelt gå att förflytta detaljerna mellan de olika arbetsstationerna. Ett inbyggt NFC-chip för över information om vilken resintyp som använts samt tvätt- och härdningstider. Så det är bara att trycka start.

Läs vidare

Värmebehandling och kylning i samma process

Svenska Quintus Technologies lanserade i samband med Formnext en ny Hot Isostatic Press (HIP) för efterbehandling av metalldelar, bland annat för additiv tillverkning.
QIH 200 Left

Kan Prusa CORE One ta upp kampen med Bambu Lab?

Under Formnext var Prusa Researchs monter nog en av de mest välbesökta. Bland nyheterna fanns en industriell SLA-lösning, som 3dp.se redan skrivit om, men det som lockade mest var nog nya Prusa CORE One.
Prusa Core

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype