Trio utvecklar AM för försvarsapplikationer

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 4 december 2024
”Freemelts avancerade E-PBF-teknologi kommer att vara avgörande för att stärka Sveriges försvarsindustri att möta framtida utmaningar”, säger Daniel Gidlund, vd för Freemelt. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Svenska maskintillverkaren Freemelt har fått pengar från Vinnova för att tillsammans med Saab Dynamics och Linköpings universitet utveckla additiv tillverkning som riktar sig specifikt till försvarsindustrin.

Syftet med projektet är att utveckla och verifiera additiv tillverkning av högpresterande material med hjälp av Freemelts E-PBF-teknologi (Electron Beam Powder Bed Fusion). I samarbete med Saab Dynamics och Linköpings universitet kommer Freemelt att bidra till att främja additiv tillverkning av syrefritt koppar med extremt hög renhet och kontrollerad mikrostruktur, ett material med stor potential för avancerade försvarsapplikationer.

Freemelt bidrar med sin expertis inom E-PBF och additiv tillverkning, vilket möjliggör lokal produktion av avancerade material. Linköpings universitet tillför sin spetskompetens inom materialforskning och Saab Dynamics fokuserar på att utveckla praktiska applikationer för försvarsindustrin. Målet är att etablera additiv tillverkning för försvarsapplikationer med både hög prestanda och hållbarhet, samtidigt som kortare och mer säkra leveranskedjor etableras för kritiska material och applikationer.

– Detta samarbete är ett viktigt steg mot att göra tillverkningen mer robust och hållbar. Freemelts avancerade E-PBF-teknologi kommer att vara avgörande för att stärka Sveriges försvarsindustri att möta framtida utmaningar, säger Daniel Gidlund, vd för Freemelt, i ett pressmeddelande.

Läs vidare

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype