
Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat två utbildningar inom additiv tillverkning start inför hösten 2025. Två utbildningsanordnare får förnyat förtroende i hård konkurrens.
Totalt beviljade myndigheten 344 ansökningar som får bedriva YH-utbildningar, vilket motsvarar endast 27 procent av de inkomna ansökningarna.Två av dem är alltså inom AM. Det handlar om utbildningen 3D-printingspecialist vid Yrkeshögskolan i Halmstad och 3D-tekniker, additiv teknik i metall, vid Additivt teknikcenter i Hultsfred som är en del av Östsvenska yrkeshögskolan.
Joakim Svensson, platschef på Additivt teknikcenter, ser det som ett kvitto på utbildningens höga kvalitet och relevans för den moderna industrin:
– Vi är jätteglada för att vi har fått förnyat förtroende av YH-myndigheten. Vi fick till och med tre starter på vardera två år och 400 YH-poäng beviljade, säger han.
Utbildningen till 3D-tekniker har funnits sedan 2018 och har totalt 15 platser. Eleverna har med åren fått tillgång till allt fler maskiner, bland annat metallskrivaren SLM 280.
– Vi har successivt utökat maskinparken och den innefattar i dag 30 olika printrar, allt ifrån metall till resiner, olika polymerer och till och med för choklad och pannkakssmet. Och även olika 3D-skannrar samt storskalig additiv tillverkning med robot. Men fokus på utbildningen är på metall, säger Joakim Svensson.

Hoppas på fler sökande
Den andra utbildningen, 3D-printingspecialist vid Yrkeshögskolan i Halmstad, bedrivs av Landskronaföretaget R.a.p.s. Den är på 1,5 år eller 200 YH-poäng och går på distans 75 procent med 8-10 fysiska träffar i Halmstad och Landskrona. Även R.a.p.s har blivit beviljade tre starter från hösten 2025 med 23 platser per omgång.
– Det är extra roligt eftersom det inte var så många som blev beviljade just i år. Då blir man lite stolt, säger Johanna Bäck som är utbildningsansvarig på R.a.p.s.
Utbildningen startades hösten 2023 första gången. Johanna Bäck säger att söktrycket har varit lite dåligt de två första omgångarna. Hon tror att det beror på att ordet om utbildningen ännu inte hunnits spridas på samma sätt som för YH-utbildningen i Eslöv, som R.a.p.s drev tidigare. Den hade drygt 300 sökanden vissa år.
– Vi behöver få ut ordet att nu finns vi i Halmstad och jag hoppas på ett riktigt bra söktryck i år.
Det faktum att utbildningen bedrivs mestadels på distans ser Johanna som en fördel, både för de studerande och för branschen i vårt avlånga land.
– Det betyder att vi kan sprida kompetensen i hela landet och inte bara lokalt. Dessutom har studenten möjlighet att söka LIA-plats där de bor och det är möjligt att kombinera studierna med jobb, säger Johanna Bäck.
”Nödvändigt för branschen”
Trots relativt få beviljade utbildningar så ser SVEAT:s ordförande Niclas Stensson positivt på att kompetensförsörjningen inom branschen säkras.
– Det är mycket glädjande att se AM-utbildningarna beviljade. SVEAT kan konstatera att det är absolut nödvändigt för branschens fortsatta utveckling att fortsätta utbilda ny AM-kompetens och om möjligheterna med AM, säger han i ett uttalande på SVEAT:s hemsida.
Sista ansökningsdag för YH-utbildningarna är den 6 maj 2025 (Hultsfred) och 25 maj 2025 (Halmstad).