AI med öppen källkod skapar CAD från text

Text:Roger Stormo
PUBLICERAD: 14 mars 2025
Användargränssnittet för Zoos AI-baserade text-till-CAD-lösning. Illustration: Zoo

Eftersom intresset för generativ artificiell intelligens (AI) fortsätter att öka, har AM-industrin bevittnat en tillväxt i text-till-CAD-plattformar. Dessa verktyg tillåter användare att skapa 3D-printbara CAD-filer från enkla textbeskrivningar, vilket gör additiv tillverkning mer allmänt tillgänglig.

Under det senaste året har den Shenzhen-baserade 3D-skrivartillverkaren Bambu Lab och Markforgeds grundare Greg Mark var för sig annonserat ny AI-baserad programvara för 3D-modellgenerering. Andra plattformar, som Meshy.ai, OpenAI Point-E, neThing.xyz och Googles DreamFusion, erbjuder liknande funktioner. Den ledande chiptillverkaren NVIDIA anslöt sig till den branschomfattande rörelsen i början av 2023 med sitt eget generativa AI-verktyg.

Ett annat företag som är aktivt inom detta område är Zoo. Den Los Angeles-baserade programvaruutvecklaren erbjuder en CAD-modelleringsapp, en modelljämförelseextension för GitHub och ett AI-drivet text-till-CAD-verktyg. Det sistnämnda, en öppen källkodsplattform som genererar CAD-filer från korta textbeskrivningar, utnyttjar företagets KittyCAD design-API och ML-ephant maskininlärnings-API. Dessa skapar 3D-printbara modeller genom att programmera och analysera träningsdata.

KittyCAD var företagets ursprungliga namn när det lanserades 2021. I januari 2024 bytte det kaliforniska teknikföretaget dock namn till Zoo.

Senaste nytt

Magnetism kan minska fel vid 3D-utskrift

Säkerhetskritiska komponenter för flyg och Formel 1-bilar kan en dag 3D-printas med en ny teknik, utvecklad av forskare vid UCL och University of Greenwich, som avsevärt minskar brister i tillverkningsprocessen.
magnetisum-4821412_1280

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Läs vidare

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Ultimaker S8 printar fyra gånger snabbare

I januari 2023 släppte Ultimaker den nya flaggskeppsmodellen i S-serien, S7. Drygt två år senare kommer uppföljaren, Ultimaker S8, med både ökad hastighet och förbättrad printkvalitet. 
S8 1

R.a.p.s börjar sälja Prusa CORE One

Vid höstens Formnext-mässa lanserade Prusa nya CORE ONE, en desktop-3D-skrivare med maximal precision och hastighet för industriellt bruk. Nu introduceras den på den svenska marknaden genom återförsäljaren R.a.p.s.
CORE One

Två nya 3D-skrivare från Roland DG

Roland DG, som tillverkar maskiner för bland annat tryckeribranschen, har nu släppt två nya 3D-skrivare, PB-600 och PB-400, som är utvecklade för att göra keramisk 3D-printing mer tillgänglig.
PB-series-1024x532-1