3d-printat vapen - ett verkligt hot?

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 11 augusti 2018
”The Liberator” är det 3d-utskrivna vapnet på bilden som cirkulerat i medierna den senaste tiden. Pistolen är utskriven i ABS-plast och är därför inte spårbar via ett serienummer. Detta gör att de ofta kallas ”spökpistoler”. Bild: Jay Janner/AP/TT

Vad gäller 3d-utskrifter är det bara fantasin som sätter gränser. Men vad händer när CAD-filer av dödliga vapen släpps fria för allmänheten? 

I USA har det under de senaste åren funnits en juridisk strid mellan myndigheter och vapenlobbyister om CAD-ritningar för 3d-skrivare. År 2013 släppte företaget Defense Distributed vapenritningar som hann laddas ned över 100 00 gånger innan USA:s Utrikesdepartementet kunde stoppa det. Sen dess har företaget kämpat för att få den juridiska rätten på sin sida.

Det senaste i ärendet är att Defense Distributed den 29 juni i år fick rättigheterna att publicera ritningarna, med start den 1 augusti 2018. Direkt efter beslutet firade företaget genom att bland annat publicera texten ”The age of the downloadable gun formally begins” tillsammans med datumet för publiceringen på sin hemsida. Men åtta domstolar motsatte sig beslutet dagen innan och lyckades få till ett tillfälligt stopp för publiceringen. Vad som kommer ske nu är oklart.

I en av delstaternas stämningsansökan mot företaget, anklagas de bland annat för att medvetet försökt förse fungerande skjutvapen till alla medborgare med internet och en 3d-skrivare. Detta går enligt advokaten Josh Shapiro, som är en av de involverade i stämningsansökan från staten Pennsylvania, emot ett flertal federala lagar som rör vapenkontroll. 

När dessa oupptäckta vapen finns på våra gator och i våra skolor kan vi aldrig få tillbaka dem. Beslutet ikväll görs för att blockera Pennsylvania-användare från att ladda ner dessa filer och är en seger för allmän säkerhet och sunt förnuft. Företaget gick också med på att inte ladda upp några nya vapenfiler på sin webbplats – vilket är en annan viktig utveckling, skriver Josh Shapiro i ett pressutskick. 

The Liberator – ett verkligt hot?

Så vad är det egentligen för vapen vi talar om? En av ritningarna som företaget publicerade år 2013 kallas ”The Liberator” och består av olika 3d-utskrivna delar som enkelt kan sättas samman till, vad som verkar bli till ett fungerande vapen. Cody Wilson, ägare av Defense Distrubator, har däremot sagt att hans motiv aldrig var att massdistribuera vapen till folk, utan har hela tiden drivits av politiska frågor som rätten att bära vapen.

FOTO: WIKIMEDIA

De senaste veckorna har flera medier genom videomaterial visat världen att dessa vapen kanske är något som vi ska frukta. Det finns dock andra tester som visat att tekniken inte är tillräcklig för denna typ av utskrifter än. När finska TV-kanalen YLE provsköt med den, gick den sönder. Ett annat amerikanskt test visade att det gick att skjuta nio skott. Just den modellen hade skrivits ut på en 3d-skrivare som kostar runt tusen dollar. ABS- eller PLA-material på en FDM-maskin är inte tillräckligt pålitligt och kan gå sönder och 3d-skrivare för metall är i nuläget väldigt dyra.

Förekommer 3d-vapen i Sverige?

Under förra året beslagtog polisen 3d-utskrivna vapen i Malmö under två tillslag. Eftersom ritningarna cirkulerar på bland annat torrentsajten The Pirate Bay, går de att få tag i även här. I en intervju med Mikael Högfors, chef för vapengruppen NFC (Nationellt Forensiskt Centrum), som följt utvecklingen sedan 2013 säger i samband med händelsen:

– Även om vi har koll på den rent tekniska biten, så har vi i Sverige valt att se närmare på scenarier där 3d-utskrivna vapen kan tänkas användas, och utvecklar:

– En fara som jag ser det är vad som händer när tekniken hamnar på allt fler företag.

Vidare berättar Mikael Högfors att tillgången på konventionellt tillverkade vapen är god. Om denna däremot skulle strypas, i kombination med att 3d-vapen blir lättare att tillverka med en bättre kvalitet, så kan det bli tal om att se över den rådande lagstiftning som finns.

Läs hela intervjun här.

 

Provskjutning av ”The Liberator”, en video som cirkulerat en hel del i medierna den senaste tiden.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3