Kan Trump påverka 3dp-marknaden?

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 20 augusti 2018

Det pågående handelskriget som USA:s president Donald Trump, har startat med Kina och där parterna höjer skatterna på varandras varor, kan komma att påverka marknaden för filament. 

Även om långa listan över varor som kommer att påverkas av höga skatter, inte direkt nämner 3d-utskrifter eller additiv tillverkning, omfattar den till exempel ”monofilaments with cross-section dimension over 1 mm”. Detta specifika ämne omfattar endast polymerer med eten, akryl och vinylklorid, som inte ingår i varken PLA eller ABS. Men listan nämner också ”Monovilament nesoi, of plastics, excluding ethylene, vinyl chloride and acrylic polymers”, vilket skulle kunna hänvisa till allt från PLA och ABS filament till fiskelinor.

Den senaste höjningen trädde i kraft den 23 augusti, satt veta hur stor inverkan det kommer att få för 3dp-marknaden. Flera andra marknader kan leverera PLA och ABS-filament, men höjningen av kinesiska produkter kan betyda att fler kommer ta chansen att höja sina priser.

Det kommer de kommande veckorna att utvisa, säger Dan Malonye från Hackaday-mediet.

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1