De lanserar en ny typ av hårdmetall

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 6 december 2018


Martin Nilsson, vd på VBN Components talar om den nya typen av hårdmetall, Vibernite 480.

Uppsalabaserade VBN Components, som arbetar med materialutveckling, lanserar en ny typ av hårdmetall. Det nya materialet Vibernite 480, ska bland annat kunna användas för komplexa geometrier i hårdmetall. 

Uppsalabaserade VBN Components som arbetar med materialutveckling, lanserar nu en ny typ av hårdmetall. Lanseringen är ett resultat av flera års forskning.  

– Det är en speciell glädje för mig som materialutvecklare att presentera en så pass banbrytande nyhet inom hårdmetallområdet. Vi bläddrar till nästa sida i boken om Sveriges materialhistoria, säger Ulrik Beste som är teknisk chef på VBN Components.

Bergborrkrona i Vibenite 480.

Den nya hårdmetallen Vibenite 480 är rostfri, värme- och nötningstålig. Bland annat ska den kunna ersätta applikationer tillverkade av stål som kan effektiviseras av att bytas ut mot hårdmetall. Ett annat passande användningsområde är för att skapa komplexa geometrier, såsom verktyg för till exempel varmformning eller pressgjutning.

Många inom 3d-printingområdet strävar efter är att få en hög karbidhalt på en metallegering, skriver VBN Components. Företagets nya material har en karbidhalt på cirka 65 procent, vilket de menar visar på att de behärskar att printa höga karbidhalter i sina legeringar. En typisk hårdmetall idag har en karbidhalt på 90 procent.

– Vi har lärt oss enormt mycket om hur man 3d-printar legeringar med höga karbidhalter och ser att det finns mycket mer att göra inom området. Vi har öppnat ett processfönster där en rad nya material kan tas fram, säger Martin Nilsson, vd på VBN Components.

I praktiken betyder detta att metallskärande verktyg som idag framställs genom bearbetning av stålstång skulle kunna ersättas av hybridkarbiden, skriver VBN Components.

Om Vibernite 480

Hårdmetallen Vibernite 480 är baserad på ett metallpulver, tillverkat genom en industriell gasatomisering. Det är en hybridkarbid, vilket innebär att den fått egenskaper från olika materialgrupper, i detta fallet seghet från pulvermetallurgiska snabbstål (PM-HSS) och värmetålighet från hårdmetaller (på engelska: cemented carbides). Materialet har en värmetålighet på 700 grader celcius. 

 

 

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1