Carbon utökar samarbete med Ford

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 21 januari 2019
Joseph DeSimone, vd och grundare av Carbon.

Carbon, som tidigare lyfts fram som en potentiell storspelare inom fordonsindustrin, kan nu ta ytterligare steg i denna riktning.

Tidigare i veckan avslöjade Carbon och Ford Motor Company att de utvecklar sitt samarbete. Det var under Additive Manufacturing for Automotive Workshop i Nordamerika, som företagen visade upp ett flertal 3d-utskrivna komponenter som kommer att installeras i några av Fords utvalda bilmodeller. Alla delar var tillverkade genom Carbons DLS-teknik, digital Light Synthesis, i materialet EPX (epoxy) 82.

– Vi är glada att samarbeta med Ford Motor Company och över de många möjligheter som kommer från att utnyttja kraften i digital tillverkning. Detta för att leverera slitstarka delar för slutanvändning med liknande eller bättre egenskaper som formsprutade delar, säger Carbons grundare och vd Joseph DeSimone.

Carbon visade upp ett flertal delar för bilindustrin i sin monter under Formnext-mässan i Frankfurt 2018.

De 3d-utskrivna komponenterna kommer att ersätta de traditionellt tillverkade delarna i ett urval av Fords bilmodeller. Bland annat delar för värme, ventilation och kylning, olika servicedelar, elektriska bromsfästen med mera.

– Bilindustrin ger en betydelsefull indikation om möjligheten att använda digital tillverkning i stor skala. Och vårt arbete med Ford är ett perfekt exempel på vilka nivåer av innovation du kan få när du designar produktionsmedlen, säger Joseph DeSimone.

Läs vidare

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Efter konkursen: Mycorena sålt till belgiskt bolag

Under sommaren kom nyheten att det Göteborgsbaserade food-tech-bolaget Mycorena ansökt om konkurs. Nu står det klart att belgiska Natural Plantbased Solutions köper konkursboet.
MYCORENA_NASA_1

Senaste nytt

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team