PET-flaskor omvandlas till flygverktyg

Det hållbara 3d-printfilamentet tillverkat av PET-vattenflaskor på Ultimaker S5 Pro Bundle komplett med Air Manager och Material Station. Foto via KLM Royal Dutch Airlines.

Det hållbara 3d-printfilamentet tillverkat av PET-vattenflaskor på Ultimaker S5 Pro Bundle komplett med Air Manager och Material Station. Foto via KLM Royal Dutch Airlines.

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Tidigare köpte flygbolaget filament från externa leverantörer. Men med deras nya initiativ att samla in plastflaskor och omvandla dessa visa återvinningsföretag till plastpellets, har de hittat en lösning för att både minska kostnaderna på tillverkningsmaterialet och samtidigt göra en insats för miljön.

Verktyg till Boeing

Även om flaskinitiativet är nytt så har flygbolaget arbetat med 3d-skrivartekniken länge för att påskynda reparations- och underhållsprocesser. Till exempel har de gjort speciella pluggar för att säkerställa att fälghål inte täcks med färg när man målar hjulen på flygplansmodellen Boeing 737.

De har även designat ett verktyg som gör att handbagageutrymmen i en Boeing 787 kan demonteras av endast en mekaniker istället för två.

 

Sänker sina kostnader

För tillverkningen går det åt 1,5 kilo filament varje dag. Med flaskinitiativet har de kunnat ska sina kostnader från 60 euro per kilo till 17 euro per kilo.

– Vi investerar kontinuerligt i hållbara och innovativa produkter och processer. För våra kunder, för samhället och för våra medarbetare. Det är fantastiskt att se hur vi kan göra användbara produkter av återvunnet avfall, säger Ton Dortmans, vice vd KLM Engineering and Maintenance.

Tags: , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: 

Dörröppnare kan minska smittspridning 

Paul Nowotny designade ett verktyg för att öppna dörrar utan att behöva ta i det faktiska handtaget. I samarbete med 3d-teknikleverantören r.a.p.s har sedan verktyget 3d-printats och nu testas ett 20-tal inom hemvården i Landskrona. 

Publicerat av: