PET-flaskor omvandlas till flygverktyg

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 13 november 2019
Det hållbara 3d-printfilamentet tillverkat av PET-vattenflaskor på Ultimaker S5 Pro Bundle komplett med Air Manager och Material Station. Foto via KLM Royal Dutch Airlines.
Det hållbara 3d-printfilamentet tillverkat av PET-vattenflaskor på Ultimaker S5 Pro Bundle komplett med Air Manager och Material Station. Foto via KLM Royal Dutch Airlines.

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Tidigare köpte flygbolaget filament från externa leverantörer. Men med deras nya initiativ att samla in plastflaskor och omvandla dessa visa återvinningsföretag till plastpellets, har de hittat en lösning för att både minska kostnaderna på tillverkningsmaterialet och samtidigt göra en insats för miljön.

Verktyg till Boeing

Även om flaskinitiativet är nytt så har flygbolaget arbetat med 3d-skrivartekniken länge för att påskynda reparations- och underhållsprocesser. Till exempel har de gjort speciella pluggar för att säkerställa att fälghål inte täcks med färg när man målar hjulen på flygplansmodellen Boeing 737.

De har även designat ett verktyg som gör att handbagageutrymmen i en Boeing 787 kan demonteras av endast en mekaniker istället för två.

 

Sänker sina kostnader

För tillverkningen går det åt 1,5 kilo filament varje dag. Med flaskinitiativet har de kunnat ska sina kostnader från 60 euro per kilo till 17 euro per kilo.

– Vi investerar kontinuerligt i hållbara och innovativa produkter och processer. För våra kunder, för samhället och för våra medarbetare. Det är fantastiskt att se hur vi kan göra användbara produkter av återvunnet avfall, säger Ton Dortmans, vice vd KLM Engineering and Maintenance.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype

Forskning om AM på vetenskapsakademiens lista

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) listade i slutet av 2024 de 100 forskningsprojekten som har störst potential att komma till nytta för samhället. Ett par av dem rör forskning om additiv tillverkning. 
gruppbild-2

Krisande Velo3D får ny majoritetsägare

I höstas köpte Elon Musks Space X licenser för Velo3D:s AM-teknologi. Det vittnade om ekonomiska problem i bolaget. Nu meddelas att Arrayed Notes Acquisition blir ny majoritetsägare i utbyte mot skuldnedskrivning. 
Velo3D