PET-flaskor omvandlas till flygverktyg

Det hållbara 3d-printfilamentet tillverkat av PET-vattenflaskor på Ultimaker S5 Pro Bundle komplett med Air Manager och Material Station. Foto via KLM Royal Dutch Airlines.

Det hållbara 3d-printfilamentet tillverkat av PET-vattenflaskor på Ultimaker S5 Pro Bundle komplett med Air Manager och Material Station. Foto via KLM Royal Dutch Airlines.

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Tidigare köpte flygbolaget filament från externa leverantörer. Men med deras nya initiativ att samla in plastflaskor och omvandla dessa visa återvinningsföretag till plastpellets, har de hittat en lösning för att både minska kostnaderna på tillverkningsmaterialet och samtidigt göra en insats för miljön.

Verktyg till Boeing

Även om flaskinitiativet är nytt så har flygbolaget arbetat med 3d-skrivartekniken länge för att påskynda reparations- och underhållsprocesser. Till exempel har de gjort speciella pluggar för att säkerställa att fälghål inte täcks med färg när man målar hjulen på flygplansmodellen Boeing 737.

De har även designat ett verktyg som gör att handbagageutrymmen i en Boeing 787 kan demonteras av endast en mekaniker istället för två.

 

Sänker sina kostnader

För tillverkningen går det åt 1,5 kilo filament varje dag. Med flaskinitiativet har de kunnat ska sina kostnader från 60 euro per kilo till 17 euro per kilo.

– Vi investerar kontinuerligt i hållbara och innovativa produkter och processer. För våra kunder, för samhället och för våra medarbetare. Det är fantastiskt att se hur vi kan göra användbara produkter av återvunnet avfall, säger Ton Dortmans, vice vd KLM Engineering and Maintenance.

Tags: , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arno Held om att investera i AM-startups

– Ett av de vanligaste misstagen är till exempel att välja fel affärsänglar och ge dem för många aktier, säger Arno Held från AM Ventures Holding. Daniel Ljungstig från 3DVerkstan har intervjuat Arno Held för att djupdyka i hur ett startup-företag blir framgångsrikt.

Publicerat av: 

HP tackar nej till Xerox

I början av november skrev 3dp att Xerox gjort ett inofficiellt erbjudande om att köpa HP. Nu rapporteras det att HP däremot avvisat erbjudandet.

Publicerat av: 

Supexduplext och diamant hos Sandvik

Uppåt, uppåt, uppåt. Det är dit den additiva tekniken är påväg, berättade Mikael Schuisky i Sandviks monter på Formnext, där både den 3d-printade diamanten och gitarren var på plats.

Publicerat av: 

Automation i fokus på Formnext

Ett helt automatiserat arbetsflöde i hela den additiva tillverkningsprocessen är fortfarande ofullständig, menar Additive Manufacturing Technologies, som nu gör ett försök att ändra på detta.

Publicerat av: 

Mässdebut blev succé

Det blev debut för BLB Industries på årets Formnext-mässa, där företaget även avslöjade att de tar in en ny delägare. – Vi har tagit bolaget till en viss nivå och nu är det dags för nästa, säger Stefan Ek, vd på BLB Industries. 

Publicerat av: 

Mässa bjuder på premiärer

Fler än 800 utställare är på plats under Formnext-mässan i Frankfurt som pågår 19–22 november. Mässan är ett ledande event för den additiva tillverkningsbranschen och täcker in allt från programvara till efterbehandling.

Publicerat av: 

Metall i centrum hos
3d-teknikleverantör

Protech fortsätter sin satsning på metall. Under året har företaget börjat sälja 3d-skrivare från Desktop Metal och Xact Metal – två maskiner som båda gick att spana in i Protechs monter under Elmia Subcontractor. 

Publicerat av: 

Lasertech växlar upp

Lasertech växlar upp sin kapacitet inom additiv tillverkning. – Vi har investerat i ny teknik och nya maskiner. En kapacitetsökning helt enkelt, säger platschef Jonas Spalin.

Publicerat av: