“Hållbarhet är väldigt intressant i Sverige”

Stefan Bergdahl, vd för HP Sverige Stefan Bergdahl har 30 års erfarenhet inom HP och arbetar i dag som vd för HP i Sverige. Hans ansvarsområde täcker alla HP:s segment; konsument, office, pc och graphic, print och 3d-print.

Stefan Bergdahl har 30 års erfarenhet inom HP och arbetar i dag som vd för HP i Sverige.

HP släppte nyligen en rapport för 2020, som 3dp skrivit om tidigare, med åtta trender som de förutspår för den additiva tillverkningsbranschen. 3dp har talat med Stefan Bergdahl, vd för HP i Sverige, för att ta tempen på den svenska branschen. 

Vilka av HPs åtta trender skulle du säga är mest intressanta för Sverige?

– Framförallt är hållbarhet väldigt intressant i Sverige, och blir viktigare både för slutkunder och hur företag ser på sin egen produktion. Med 3d-teknik finns det flera sätt att arbeta för en hållbar produktion, exempelvis genom att använda mindre material genom additiv tillverkning som ger lättare slutprodukter som sedan minskar miljöpåverkan vid transporter.

– För att minska avfallet vid produktion har vi på HP utvecklat maskiner som kan återanvända oanvänt material vid utskrifter. Hållbarhetstrenden hänger också ihop med effektivare leverans, eftersom additiv tillverkning gör att man man printa efter behov istället för att ha ett lager. Ju fler maskiner vi har i Sverige som kan tillverka exempelvis reservdelar, desto mer effektiva kan leveranskedjorna bli.

– Vi ser också en ökad efterfrågan på studenter med kunskap om 3d, vilket är ett måste för att få fart på övergången från traditionell till additiv tillverkning. Fler skolor i Sverige ser 3d-teknik som viktigt i framtiden samtidigt som fler bolag söker ingenjörer som kan det tänket.

Finns det någon trend som du ser i Sverige som inte finns med på listan?

– Marknaden i Sverige följer de globala trenderna men med ännu mer fokus på hållbarhet, eftersom det är ett område där vi ligger långt fram i utvecklingen. Jag tror att det hänger ihop med hur vårt land ser ut, vi är ett stort land med en utspridd befolkning och behöver mer hållbara transporter, vilket är något som 3d-teknik kan bidra till.

Hur ser HPs försäljning av maskiner ut i Sverige?

– Under 2019 har vi dubblat antalet skrivare på marknaden i jämförelse med det antal som vi hade året innan. I dag är det främst plastmaskiner som finns tillgängliga på den svenska marknaden, men vi jobbar med att utveckla våra metallskrivare med målet att lansera för slutkund i slutet av året.

I augusti 2018 så skrev vi en artikel där du sa:

”I dagsläget är det mycket testande i Sverige för att ta reda på hur man kan nyttja tekniken i sin produktion. Just nu är det inte många som har gått över till att helt använda 3d-skrivare i produktionen och tyvärr tror jag att det kommer att ta tid innan det slår igenom”

Hur ser du på detta i dag? Har det förändrats sedan dess?

– Tyvärr stämmer det fortfarande, men vi ser en ökad efterfrågad på mindre serier via servicebyråer för de som inte vill eller kan investera i en skrivare själva. Förra året lanserade vi prototypmaskiner med samma teknik som de stora maskinerna och fick på så sätt ut fler maskiner till slutkunder, som senare kan ta steget till att även producera slutprodukter.

Vad har ni för planer för den svenska marknaden 2020?

– Vi fortsätter att utveckla vårt erbjudande och partnerstrategi, där vi jobbar ännu närmare tillsammans mot slutkunder för att flytta över en del av produktionen till additiv tillverkning. Vi på HP har även börjat med 3d-printing som en tjänst för mindre företag eller de som inte kan investera i en 3d-skrivare, något som vi ser ett ökat behov av.

– I slutet av året kommer vi lansera metallskrivare mot slutkund och kommer även se spännande utvecklingar inom plastskrivarna med material som kommer öppna upp för nya utskriftsmöjligheter.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.