onsdag 24 februari – vecka 8
HP släppte nyligen en rapport för 2020, som 3dp skrivit om tidigare, med åtta trender som de förutspår för den additiva tillverkningsbranschen. 3dp har talat med Stefan Bergdahl, vd för HP i Sverige, för att ta tempen på den svenska branschen.
– Framförallt är hållbarhet väldigt intressant i Sverige, och blir viktigare både för slutkunder och hur företag ser på sin egen produktion. Med 3d-teknik finns det flera sätt att arbeta för en hållbar produktion, exempelvis genom att använda mindre material genom additiv tillverkning som ger lättare slutprodukter som sedan minskar miljöpåverkan vid transporter.
– För att minska avfallet vid produktion har vi på HP utvecklat maskiner som kan återanvända oanvänt material vid utskrifter. Hållbarhetstrenden hänger också ihop med effektivare leverans, eftersom additiv tillverkning gör att man man printa efter behov istället för att ha ett lager. Ju fler maskiner vi har i Sverige som kan tillverka exempelvis reservdelar, desto mer effektiva kan leveranskedjorna bli.
– Vi ser också en ökad efterfrågan på studenter med kunskap om 3d, vilket är ett måste för att få fart på övergången från traditionell till additiv tillverkning. Fler skolor i Sverige ser 3d-teknik som viktigt i framtiden samtidigt som fler bolag söker ingenjörer som kan det tänket.
– Marknaden i Sverige följer de globala trenderna men med ännu mer fokus på hållbarhet, eftersom det är ett område där vi ligger långt fram i utvecklingen. Jag tror att det hänger ihop med hur vårt land ser ut, vi är ett stort land med en utspridd befolkning och behöver mer hållbara transporter, vilket är något som 3d-teknik kan bidra till.
– Under 2019 har vi dubblat antalet skrivare på marknaden i jämförelse med det antal som vi hade året innan. I dag är det främst plastmaskiner som finns tillgängliga på den svenska marknaden, men vi jobbar med att utveckla våra metallskrivare med målet att lansera för slutkund i slutet av året.
”I dagsläget är det mycket testande i Sverige för att ta reda på hur man kan nyttja tekniken i sin produktion. Just nu är det inte många som har gått över till att helt använda 3d-skrivare i produktionen och tyvärr tror jag att det kommer att ta tid innan det slår igenom”
Hur ser du på detta i dag? Har det förändrats sedan dess?
– Tyvärr stämmer det fortfarande, men vi ser en ökad efterfrågad på mindre serier via servicebyråer för de som inte vill eller kan investera i en skrivare själva. Förra året lanserade vi prototypmaskiner med samma teknik som de stora maskinerna och fick på så sätt ut fler maskiner till slutkunder, som senare kan ta steget till att även producera slutprodukter.
– Vi fortsätter att utveckla vårt erbjudande och partnerstrategi, där vi jobbar ännu närmare tillsammans mot slutkunder för att flytta över en del av produktionen till additiv tillverkning. Vi på HP har även börjat med 3d-printing som en tjänst för mindre företag eller de som inte kan investera i en 3d-skrivare, något som vi ser ett ökat behov av.
– I slutet av året kommer vi lansera metallskrivare mot slutkund och kommer även se spännande utvecklingar inom plastskrivarna med material som kommer öppna upp för nya utskriftsmöjligheter.
Nyligen släppte HP sin årliga rapport om trenderna inom additiv tillverkning (AM). Enligt rapporten råder det en stor optimism och 7 av 10 av de tillfrågade företagen planerar investeringar.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 23. februari, 2021
Programvaruutvecklare MakerOS gick nyligen ut med goda nyheter för alla som håller på med additiv tillverkning. Företaget har nämligen tagit beslut om att deras omfattande programvara för hantering av 3d-utskrifter numera är helt gratis.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 22. februari, 2021
Nu utökar Stratasys materialutbudet till F123-serien med ett kolfiberförstärkt ABS-alternativ som är både 15 procent starkare och 50 procent styvare än ett standard-ABS.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 18. februari, 2021
Desktop Metal kallar sitt nya Studio System 2 för nästa generations teknik för att skriva ut komplexa och högpresterande metalldelar i låga volymer. Delarna ska kunna användas både till prototyper och i serieproduktion för slutanvändning.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 17. februari, 2021
Ett forskarteam vid amerikanska Northwestern University i Illinois har utvecklat en ny metod för dynamisk 3d-printing. Med hjälp av ljus, fotopolymer och en robotarm kan man vända och vrida på objektet under tiden det skrivs ut.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 16. februari, 2021
Postnord Strålfors har ingått ett samarbete med Sectra för att erbjuda 3d-printade kroppsdelar. Tanken är att ortopeder ska kunna förbereda sig inför krävande operationer och på så sätt minska riskerna.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. februari, 2021
Maskinoperatör, applikationsspecialist eller produktionschef. Nu startar EOS Additive Minds Academy som erbjuder onlineutbildningar för flera olika roller inom additiv tillverkning. På så sätt ska företag snabbt kunna göra sina anställda till experter på 3d-printing, enligt EOS.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 12. februari, 2021
Nyligen genomfördes den första dubbelsidiga hand- och ansiktstransplantationen med hjälp av 3d-printade verktyg, framtagna av det belgiska företaget Materialise. En metod som visat sig ge ökad hastighet och noggrannhet under själva ingreppet.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. februari, 2021
Ett forskarteam från General Electrics (GE) ska med hjälp av additiv tillverkning omvandla luft till vatten. Detta för att underlätta logistiken för den amerikanska militären ute i fält. Denna revolutionerande metod kan även ha stor betydelse för människor i områden med stor vattenbrist.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. februari, 2021
Nyligen presenterade Formlabs sin nya SLS-3d-skrivare Fuse 1 och återvinningsstationen Fuse Sift. Nu arrangerar företaget en videokonferens för berätta mer om de nya maskinernas funktioner.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. februari, 2021
Volvo Cars investerar drygt tio miljoner kronor i startupbolagt Exmet.
– Det innebär att vi kan gå från ett utvecklingsföretag till ett kommersiellt företag, säger Tomas Hjort, nytillträdd vd på Exmet.
Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. februari, 2021
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige