Malmö stad 3d-printar visir

Pia Nilsson och Åsa Ollerstam Lundh från hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen bredvid Paul Stewart, 3d-visualiserare och Björn Fröding, modelltekniker på stadsbyggnadskontoret.

Pia Nilsson och Åsa Ollerstam Lundh från hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i Malmö. På bild bredvid Paul Stewart, 3d-visualiserare och Björn Fröding, modelltekniker på stadsbyggnadskontoret.

Modellverkstaden på Malmö stads stadsbyggnadskontor börjar 3d-printa ansiktsvisir efter brist på skyddsutrustning inom vården. Hittills har de skrivit ut 75 stycken.

Malmö stads stadsbyggnadskontors modellverkstad 3d-printar i vanliga fall stadsbyggnadsmodeller – något som 3dp skrivit om tidigare. Men efter att ha fått information om brist på ansiktsvisir inom vården, i samband med spridningen av viruset Covid-19, bestämde sig verkstaden för att rycka in.

Stor brist på skyddsmaterial

– Jag och Paul såg på olika 3d-forum att det råder stor brist på skyddsmaterial och annan utrustning i sjukvården just nu. Vi insåg snabbt att det skulle vara möjligt att 3d-printa ett ansiktsvisir. Ett tjeckiskt företag delade med sig av en gratis printfil som gjorde att vi kunde agera snabbt, säger Björn Fröding, modelltekniker på stadsbyggnadskontoret.

3d-teknikleverantören 3DVerkstan i Stockholm har också tagit fram ett 3d-printbart ansiktsvisir. Med hjälp av denna nedladdningsbara fil valde stadsbyggnadskontorets modellverkstad att vidareutveckla sin lösning och nu har de ett visir som går snabbt att tillverka och kräver mindre material menar Paul Stewart, 3d-visualiserare på stadsbyggnadskontoret.

75 stycken klara

Ett visir tar 45 minuter att skriva ut och under helgen printade verkstaden 75 stycken i deras sex 3d-skrivare. Innan ansiktsvisiren delas ut ska de dock kvalitetssäkras.

–Det är fantastiskt att jobba i Malmö stad med så mycket kreativitet och samarbetsvilja där vi tillsammans säkrar upp för de äldres vård och omsorg även under de här omständigheterna, säger Åsa Ollerstam Lundh avdelningschef för ordinärt boende.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sandbacka Science Park sprider kunskap digitalt

Under Innovation Week X håller Sandbacka Science Park i Sandviken ett webbinarium om additiv tillverkning. Fokus kommer ligga på hur tekniken kan förena den digitala och fysiska värdekedjan och efterbehandling av additiva komponenter.

Publicerat av: 

Protech breddar i produktportföljen

Makerbot lanserar nya 3d-skrivare i sin Method-serie, Method Carbon Fiber Editions. De släpper samtidigt en rad material anpassade för industrin. Företagets svenska leverantör Protech ska börja leverera produkterna i början av juli.

Publicerat av: 

Formnext 2020 ska trotsa coronavirus

Den stora Formnext-mässan för additiv tillverkning i Frankfurt ska hållas den 10–13 november enligt plan. – Vi är fortfarande övertygade om det unika värdet och fördelarna med en fysisk mässa, säger Sascha F. Wenzler, vice vd för Formnext, Mesago Messe Frankfurt GmbH. 

Publicerat av: 

Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: