Malmö stad 3d-printar visir

Pia Nilsson och Åsa Ollerstam Lundh från hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen bredvid Paul Stewart, 3d-visualiserare och Björn Fröding, modelltekniker på stadsbyggnadskontoret.

Pia Nilsson och Åsa Ollerstam Lundh från hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i Malmö. På bild bredvid Paul Stewart, 3d-visualiserare och Björn Fröding, modelltekniker på stadsbyggnadskontoret.

Modellverkstaden på Malmö stads stadsbyggnadskontor börjar 3d-printa ansiktsvisir efter brist på skyddsutrustning inom vården. Hittills har de skrivit ut 75 stycken.

Malmö stads stadsbyggnadskontors modellverkstad 3d-printar i vanliga fall stadsbyggnadsmodeller – något som 3dp skrivit om tidigare. Men efter att ha fått information om brist på ansiktsvisir inom vården, i samband med spridningen av viruset Covid-19, bestämde sig verkstaden för att rycka in.

Stor brist på skyddsmaterial

– Jag och Paul såg på olika 3d-forum att det råder stor brist på skyddsmaterial och annan utrustning i sjukvården just nu. Vi insåg snabbt att det skulle vara möjligt att 3d-printa ett ansiktsvisir. Ett tjeckiskt företag delade med sig av en gratis printfil som gjorde att vi kunde agera snabbt, säger Björn Fröding, modelltekniker på stadsbyggnadskontoret.

3d-teknikleverantören 3DVerkstan i Stockholm har också tagit fram ett 3d-printbart ansiktsvisir. Med hjälp av denna nedladdningsbara fil valde stadsbyggnadskontorets modellverkstad att vidareutveckla sin lösning och nu har de ett visir som går snabbt att tillverka och kräver mindre material menar Paul Stewart, 3d-visualiserare på stadsbyggnadskontoret.

75 stycken klara

Ett visir tar 45 minuter att skriva ut och under helgen printade verkstaden 75 stycken i deras sex 3d-skrivare. Innan ansiktsvisiren delas ut ska de dock kvalitetssäkras.

–Det är fantastiskt att jobba i Malmö stad med så mycket kreativitet och samarbetsvilja där vi tillsammans säkrar upp för de äldres vård och omsorg även under de här omständigheterna, säger Åsa Ollerstam Lundh avdelningschef för ordinärt boende.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Printade organ kan rädda liv i framtiden

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]