Stegar framåt inom 3d-printing av betong

ConcretePrint har lyckats skriva ut en cylinder med dubbla väggar i betong, i måttet två meter i diameter.

ConcretePrint har lyckats 3d-printa en cylinder bestående av dubbla väggar i betong. – Målet är att skriva ut radhus sensommaren och hösten 2021, säger vd:n Tobias Haslingen.

Det var i oktober 2019 som 3dp skrev om ConcretePrints framgångar i att 3d-printa betong. Då skrev de ut betongdelar som var två och en halv meter breda och två meter höga. Nu – nio meter i längd, två och en halv meter i bredd och nästan två meter i höjd. Och det kommer inte stanna där.

– De närmaste veckorna skall vi justera så vi kan skriva ut högre objekt. Printern är designad för 9 x 6 x 4 meter men det har vi inte plats för att hantera i vår lokal, säger Tobias Haslingen, vd på ConcretePrint.

Sedan förra hösten har företaget arbetat med att söka pengar för att kunna forska vidare inom sitt område och lämnat in ett stort antal ansökningar.

– Jag fick ett stipendium av Stockholms Byggnadsförening på 100 000 kronor för att fortsätta att utveckla betong 3d-printning vidare. Det är dyrt att forska inom storskaliga 3d-utskrifter. Ett antal samarbeten med flera olika leverantörer av cement och tillsattsmedel är upparbetade.

Under våren har de också tagit emot fem praktikanter från Xenter:s Yrkeshögskola och utbildningen till 3d-tekniker, för ha sin LIA, Lärande i arbete.

Skrivaren har fått nya detaljer

Enligt Tobias Haslingen har 3d-skrivaren utvecklats med ett antal detaljer. Bland annat
en efterbearbetnings-programvara för att justera styrkoderna med detaljer som är unika för vår printer.

– Det handlar till exempel om att styra ventiler för på och avslag av olika flöden. Då vi arbetar med ett visköst material som stelnar men som har ett konstant flöde så behövs ventiler som styr flödena, berättar Haslingen och fortsätter:

– Det är mycket tid som gått åt på detaljer för att hantera processen att gå från CAD till utskrivna objekt.
Vi har också utvecklat teknik för att kunna avbryta en print och fortsätta nästa dag.

Under våren har företaget haft ett testprogram för att utvärdera olika betongkoncept. De har gjort fler än 30 tester med olika blandningar. Betongen måste vara pumpbar samtidigt som den måste vara styv när den lämnar nozzeln. Samtidigt får materialet inte falla ihop när trycket ökar med varje lager som byggs, menar Haslingen.

Större objekt än tidigare

I dag kan de 3d-printa betongobjekt i storleken 9 x 2,3 x 1,8 meter. Planen är att skrivaren ska justeras för att kunna skriva ut ännu större objekt.

– Vi arbetar också på att utveckla nästa generations printer. Den skall ha måtten 20 x 15 x 10 meter och vara ganska mycket snabbare. Det ställer högre krav på elektronik och motorer millimeter, avslutar Tobias Haslingen.

ConcretePrints mål är att börja 3d-printa radhus hösten 2021.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: