Stegar framåt inom 3d-printing av betong

ConcretePrint har lyckats skriva ut en cylinder med dubbla väggar i betong, i måttet två meter i diameter.

ConcretePrint har lyckats 3d-printa en cylinder bestående av dubbla väggar i betong. – Målet är att skriva ut radhus sensommaren och hösten 2021, säger vd:n Tobias Haslingen.

Det var i oktober 2019 som 3dp skrev om ConcretePrints framgångar i att 3d-printa betong. Då skrev de ut betongdelar som var två och en halv meter breda och två meter höga. Nu – nio meter i längd, två och en halv meter i bredd och nästan två meter i höjd. Och det kommer inte stanna där.

– De närmaste veckorna skall vi justera så vi kan skriva ut högre objekt. Printern är designad för 9 x 6 x 4 meter men det har vi inte plats för att hantera i vår lokal, säger Tobias Haslingen, vd på ConcretePrint.

Sedan förra hösten har företaget arbetat med att söka pengar för att kunna forska vidare inom sitt område och lämnat in ett stort antal ansökningar.

– Jag fick ett stipendium av Stockholms Byggnadsförening på 100 000 kronor för att fortsätta att utveckla betong 3d-printning vidare. Det är dyrt att forska inom storskaliga 3d-utskrifter. Ett antal samarbeten med flera olika leverantörer av cement och tillsattsmedel är upparbetade.

Under våren har de också tagit emot fem praktikanter från Xenter:s Yrkeshögskola och utbildningen till 3d-tekniker, för ha sin LIA, Lärande i arbete.

Skrivaren har fått nya detaljer

Enligt Tobias Haslingen har 3d-skrivaren utvecklats med ett antal detaljer. Bland annat
en efterbearbetnings-programvara för att justera styrkoderna med detaljer som är unika för vår printer.

– Det handlar till exempel om att styra ventiler för på och avslag av olika flöden. Då vi arbetar med ett visköst material som stelnar men som har ett konstant flöde så behövs ventiler som styr flödena, berättar Haslingen och fortsätter:

– Det är mycket tid som gått åt på detaljer för att hantera processen att gå från CAD till utskrivna objekt.
Vi har också utvecklat teknik för att kunna avbryta en print och fortsätta nästa dag.

Under våren har företaget haft ett testprogram för att utvärdera olika betongkoncept. De har gjort fler än 30 tester med olika blandningar. Betongen måste vara pumpbar samtidigt som den måste vara styv när den lämnar nozzeln. Samtidigt får materialet inte falla ihop när trycket ökar med varje lager som byggs, menar Haslingen.

Större objekt än tidigare

I dag kan de 3d-printa betongobjekt i storleken 9 x 2,3 x 1,8 meter. Planen är att skrivaren ska justeras för att kunna skriva ut ännu större objekt.

– Vi arbetar också på att utveckla nästa generations printer. Den skall ha måtten 20 x 15 x 10 meter och vara ganska mycket snabbare. Det ställer högre krav på elektronik och motorer millimeter, avslutar Tobias Haslingen.

ConcretePrints mål är att börja 3d-printa radhus hösten 2021.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: