Ingenjörsföretag förnyar i maskinparken

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 17 december 2020
Wematter och Etteplan i nytt samarbete som inkluderar 3d-skrivaren Gravity 2021. Foto: Wematter
Wematter och Etteplan i nytt samarbete som inkluderar bland annat 3d-skrivaren Gravity 2021. Foto: Wematter

3d-skrivartillverkaren Wematter i Linköping inleder ett samarbete med ingenjörsföretaget Etteplan. Samarbetet gäller produktutveckling och framtagning av prototyper med Wematters 3d-skrivare Gravity 2021.

I Etteplans maskinpark byts nu en tidigare SLS-skrivare ut mot Wematters SLS 3d-skrivare Gravity 2021, som 3dp har skrivit om tidigare. Etteplan erbjuder i dag additiv tillverkning som en del i sitt erbjudande, bland annat inom utvecklingsprojekt och konstruktionslösningar för sina kunder.

Lätt att lära
Robert Kniola, vd Wematter. Foto: Wematter
Robert Kniola, vd Wematter. Foto: Wematter

Enligt Matts Eriksson, Sverigechef för Engineering Solutions på Etteplan, var anledningen bakom maskinvalet dess användarvänlighet vid drift och hur lätt det är för nya personer att komma igång med maskinen, skriver Wematter i ett pressmeddelande.

– Jag tycker det är väldigt roligt att en så stor och erkänd aktör med sin tydliga AM-satsning väljer oss som leverantör. Särskilt när de har erfarenhet av en så pass etablerad leverantör sedan tidigare. Man känner sig även stolt som Linköpingsbo när en multinationell aktör som Etteplan väljer oss till sitt kontor, säger Robert Kniola, grundare och vd på Wematter.

Pulverhanteringen en fördel

Etteplans målsättning är att kunna utveckla kompetenser inom additiv tillverkning och bistå alla kontor och ingenjörer med SLS-utskrifter.

– Med vår tidigare SLS-maskin hade vi minst en månads utbildning för en ny operatör för att köra maskinen på en grundläggande nivå. Gravity möjliggör en ökad användarvänlighet genom optimerade printparametrar som default, säger Joachim Tollstoy, regionchef på Etteplan och tillägger:

– Pulverhanteringen är en annan stor fördel då vi kommer runt utmaningarna att hantera pulver in och ut ur maskinen. Wematter har verkligen tänkt till på vilka funktioner som skapar kundvärden för utvecklingsorganisationer som oss.

Wematters SLS 3d-skrivare Gravity 2021. Foto: Wematter
Wematters SLS 3d-skrivare Gravity 2021. Foto: Wematter

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1