Nytt material ska efterlikna elfenben

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 26 april 2021
Till vänster: digory, till höger: äkta elfenben. Foto: TU Wien

Ett elefantvänligt alternativ till elfenben har tagits fram av forskare vid det tekniska universitetet TU Wien. Digory, som materialet kallas, kan bland annat användas för att ersätta gamla föremål i elfenben med hjälp av additiv tillverkning.

Historiskt sett har elfenben ofta använts som utsmyckningar på till exempel möbler, men handeln med elefantbetar är sedan 1989 olaglig. Vid restaurering av gamla objekt har man därför fått leta efter lagliga alternativ, som snäckskal, ben eller plast. Resultaten har inte alltid varit tillfredsställande.

Använder SLA-teknik

TU Wien och AM-företaget Cubicure, som är sprunget ur TU Wien, har nu tagit fram ett helt nytt alternativ: materialet digory. Tillverkningen går till så att små kalciumfosfatpartiklar med en diameter på cirka sju µm bäddas in med ett syntetiskt resin och ett extremt fint pulver av kiseloxid. Den blandningen bearbetas sedan på hög temperatur i en 3d-skrivare som använder SLA-teknik. Lager för lager härdas materialet med uv-strålar tills objektet är färdigutskrivet.

Produkten kan sedan poleras och färgmatchas för att skapa ett autentiskt utseende som liknar elfenben. Forskarteamet har bland annat använt svart te för att få materialet att likna originalet så mycket som möjligt.

 

Schackpjäser i digory med svarta linjer, allt för att efterlikna elfenben så mycket som möjligt. Foto: TU Wien
Skrivs ut på några timmar

Det finns flera fördelar med att använda additiv tillverkning i det här fallet. Tekniken gör det möjligt att återskapa även de allra finaste detaljerna, utan att med precision behöva karva ut dem ur materialet. Objektet kan i stället skrivas ut på bara några timmar. Och den största fördelen är såklart att inga elefanter behöver få sina betar avhuggna.

Forskarna hoppas att digory ska bli allmänt accepterat som ett estetiskt och högkvalitativt alternativ till elfenben.

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1