Nytt material ska efterlikna elfenben

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 26 april 2021
Till vänster: digory, till höger: äkta elfenben. Foto: TU Wien

Ett elefantvänligt alternativ till elfenben har tagits fram av forskare vid det tekniska universitetet TU Wien. Digory, som materialet kallas, kan bland annat användas för att ersätta gamla föremål i elfenben med hjälp av additiv tillverkning.

Historiskt sett har elfenben ofta använts som utsmyckningar på till exempel möbler, men handeln med elefantbetar är sedan 1989 olaglig. Vid restaurering av gamla objekt har man därför fått leta efter lagliga alternativ, som snäckskal, ben eller plast. Resultaten har inte alltid varit tillfredsställande.

Använder SLA-teknik

TU Wien och AM-företaget Cubicure, som är sprunget ur TU Wien, har nu tagit fram ett helt nytt alternativ: materialet digory. Tillverkningen går till så att små kalciumfosfatpartiklar med en diameter på cirka sju µm bäddas in med ett syntetiskt resin och ett extremt fint pulver av kiseloxid. Den blandningen bearbetas sedan på hög temperatur i en 3d-skrivare som använder SLA-teknik. Lager för lager härdas materialet med uv-strålar tills objektet är färdigutskrivet.

Produkten kan sedan poleras och färgmatchas för att skapa ett autentiskt utseende som liknar elfenben. Forskarteamet har bland annat använt svart te för att få materialet att likna originalet så mycket som möjligt.

 

Schackpjäser i digory med svarta linjer, allt för att efterlikna elfenben så mycket som möjligt. Foto: TU Wien
Skrivs ut på några timmar

Det finns flera fördelar med att använda additiv tillverkning i det här fallet. Tekniken gör det möjligt att återskapa även de allra finaste detaljerna, utan att med precision behöva karva ut dem ur materialet. Objektet kan i stället skrivas ut på bara några timmar. Och den största fördelen är såklart att inga elefanter behöver få sina betar avhuggna.

Forskarna hoppas att digory ska bli allmänt accepterat som ett estetiskt och högkvalitativt alternativ till elfenben.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF