Nytt material ska efterlikna elfenben

Till vänster: digory, till höger: äkta elfenben. Foto: TU Wien

Ett elefantvänligt alternativ till elfenben har tagits fram av forskare vid det tekniska universitetet TU Wien. Digory, som materialet kallas, kan bland annat användas för att ersätta gamla föremål i elfenben med hjälp av additiv tillverkning.

Historiskt sett har elfenben ofta använts som utsmyckningar på till exempel möbler, men handeln med elefantbetar är sedan 1989 olaglig. Vid restaurering av gamla objekt har man därför fått leta efter lagliga alternativ, som snäckskal, ben eller plast. Resultaten har inte alltid varit tillfredsställande.

Använder SLA-teknik

TU Wien och AM-företaget Cubicure, som är sprunget ur TU Wien, har nu tagit fram ett helt nytt alternativ: materialet digory. Tillverkningen går till så att små kalciumfosfatpartiklar med en diameter på cirka sju µm bäddas in med ett syntetiskt resin och ett extremt fint pulver av kiseloxid. Den blandningen bearbetas sedan på hög temperatur i en 3d-skrivare som använder SLA-teknik. Lager för lager härdas materialet med uv-strålar tills objektet är färdigutskrivet.

Produkten kan sedan poleras och färgmatchas för att skapa ett autentiskt utseende som liknar elfenben. Forskarteamet har bland annat använt svart te för att få materialet att likna originalet så mycket som möjligt.

 

Schackpjäser i digory med svarta linjer, allt för att efterlikna elfenben så mycket som möjligt. Foto: TU Wien

Skrivs ut på några timmar

Det finns flera fördelar med att använda additiv tillverkning i det här fallet. Tekniken gör det möjligt att återskapa även de allra finaste detaljerna, utan att med precision behöva karva ut dem ur materialet. Objektet kan i stället skrivas ut på bara några timmar. Och den största fördelen är såklart att inga elefanter behöver få sina betar avhuggna.

Forskarna hoppas att digory ska bli allmänt accepterat som ett estetiskt och högkvalitativt alternativ till elfenben.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.