Insamlade fimpar ska bli filament

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 8 september 2022
Under två månader ska ”fimpkärlen” sitta längs Tallinns stränder och fimparna ska sedan bli filament för 3D-printing.

Den estniska huvudstaden Tallinn har dragit igång ett projekt med att samla in fimpar längs stränderna, för att förhindra att de hamnar i havet. Fimparna ska sedan få nytt liv – som 3D-printingmaterial.

I slutet av augusti satte staden upp 20 stycken speciella sopkorgar för fimpar längs stränderna i Pohja-Tallinn-området. Det är ett pilotprojekt som ska pågå under två månaders tid och görs i samarbete med företaget Filaret som utvecklar filament av cigarettfimpar.

– Varje år hamnar nästan 80 ton cigarettfilter i miljön som inte bryts ner och gör att de giftiga ämnena hamnar i mänsklig föda genom fisk och skaldjur. Jag hoppas att dessa speciella cigarettkärl kommer att bidra till att minska detta utbredda marina skräp, säger Tallinns biträdande borgmästare Joosep Vimm, i ett uttalande på stadens hemsida.

Fimpar hör till det vanligaste skräpet i Östersjön. En fimp kan förorena upp emot 1 000 liter vatten och giftet från filtret kan finnas kvar i vattnet i tio år och innebära döden för vattenlevande organismer.

– Det som gör projektet särskilt intressant är, förutom att bara samla in cigarettfimparna från stranden, att de kommer att återanvändas till komposterbart 3D-printingmaterial, vilket minskar problemet med plastavfall, säger Josep Vimm.

I slutet av oktober ska fimpkärlen tas ned och försöket utvärderas. Om det blir framgångsrikt är tanken att köpa in kärl och sätta upp i ett större område.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Varnar för farliga ångor och nanopartiklar från 3D-skrivare

Kemikalieinspektionen går ut med information om att 3D-skrivare som skriver ut med plastfilament avger farliga ångor och nanopartiklar. Ämnen som kan vara hälsovådliga för användaren. 
Genre FDM Prusa

Hon får årets GKN-stipendium

Doktoranden Yongcui Mi tilldelas årets GKN-stipendium. Hon får det för arbetet med en banbrytande teknologi som använder högeffektlaser för svetsning och additiv tillverkning av metaller.
Henrik och Yongcui 2024

SKF utvecklar cirkulära lager med AM

SKF lanserar en ny serie lager designade för cirkulär användning, tillverkade med LMD-teknologi (Laser Metal Deposition). Det ska innebära bättre prestanda och hållbarhet jämfört med standardlager. 
SKF lager 1

Värmebehandling och kylning i samma process

Svenska Quintus Technologies lanserade i samband med Formnext en ny Hot Isostatic Press (HIP) för efterbehandling av metalldelar, bland annat för additiv tillverkning.
QIH 200 Left