Insamlade fimpar ska bli filament

Under två månader ska “fimpkärlen” sitta längs Tallinns stränder och fimparna ska sedan bli filament för 3D-printing.

Den estniska huvudstaden Tallinn har dragit igång ett projekt med att samla in fimpar längs stränderna, för att förhindra att de hamnar i havet. Fimparna ska sedan få nytt liv – som 3D-printingmaterial.

I slutet av augusti satte staden upp 20 stycken speciella sopkorgar för fimpar längs stränderna i Pohja-Tallinn-området. Det är ett pilotprojekt som ska pågå under två månaders tid och görs i samarbete med företaget Filaret som utvecklar filament av cigarettfimpar.

– Varje år hamnar nästan 80 ton cigarettfilter i miljön som inte bryts ner och gör att de giftiga ämnena hamnar i mänsklig föda genom fisk och skaldjur. Jag hoppas att dessa speciella cigarettkärl kommer att bidra till att minska detta utbredda marina skräp, säger Tallinns biträdande borgmästare Joosep Vimm, i ett uttalande på stadens hemsida.

Fimpar hör till det vanligaste skräpet i Östersjön. En fimp kan förorena upp emot 1 000 liter vatten och giftet från filtret kan finnas kvar i vattnet i tio år och innebära döden för vattenlevande organismer.

– Det som gör projektet särskilt intressant är, förutom att bara samla in cigarettfimparna från stranden, att de kommer att återanvändas till komposterbart 3D-printingmaterial, vilket minskar problemet med plastavfall, säger Josep Vimm.

I slutet av oktober ska fimpkärlen tas ned och försöket utvärderas. Om det blir framgångsrikt är tanken att köpa in kärl och sätta upp i ett större område.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.