Nytt material för 3D-printing – salt

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 17 oktober 2022
3D-printat salt som används vid gjutning. Foto: Sallea/ETH Zürich

Forskare vid ETH Zürich har utvecklat en metod för 3D-printing med salt som material. En metod som nu ska kommersialiseras.

Salt finns överallt, men hittills tycks ingen ha tänkt på det som ett material för 3D-printing. Förrän nu.

I en artikel som publicerades tidigare i år beskriver forskare vid ETH Zürich en process genom vilken komplexa former kan 3D-printas i salt.

Värmebehandling och sintring

Det fungerar så att ett fotopolymerresin blandas med fina saltpartiklar och materialet printas i en komplex geometri, i form av en negativ form. Den printade delen värmebehandlas sedan för att avlägsna polymeren. Därefter genomgår formen en sintringsprocess vid 690 grader för att smälta samman resterande salt till en styv form. Formen kan användas för att gjuta med ett stort antal flytande material. Efter gjutningen avlägsnas formen enkelt med vanligt vatten.

Upplösning av en 3D-printad saltform med vatten. Foto: Sallea/ETH Zürich
Billigt och giftfritt

Det finns flera fördelar med detta tillvägagångssätt. Salt är ett billigt och lättillgängligt material. Det är giftfritt, vilket innebär att det kan användas för att gjuta biomaterial utan att ytterligare säkerhetsprocedurer krävs, dessutom kan saltlösningen lätt kasseras. Den färdiga formen kan också användas för många olika typer av material.

Se mer om forskningsprojektet i filmklippet nedan.

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC