Nytt material för 3D-printing – salt

3D-printat salt som används vid gjutning. Foto: Sallea/ETH Zürich

Forskare vid ETH Zürich har utvecklat en metod för 3D-printing med salt som material. En metod som nu ska kommersialiseras.

Salt finns överallt, men hittills tycks ingen ha tänkt på det som ett material för 3D-printing. Förrän nu.

I en artikel som publicerades tidigare i år beskriver forskare vid ETH Zürich en process genom vilken komplexa former kan 3D-printas i salt.

Värmebehandling och sintring

Det fungerar så att ett fotopolymerresin blandas med fina saltpartiklar och materialet printas i en komplex geometri, i form av en negativ form. Den printade delen värmebehandlas sedan för att avlägsna polymeren. Därefter genomgår formen en sintringsprocess vid 690 grader för att smälta samman resterande salt till en styv form. Formen kan användas för att gjuta med ett stort antal flytande material. Efter gjutningen avlägsnas formen enkelt med vanligt vatten.

Upplösning av en 3D-printad saltform med vatten. Foto: Sallea/ETH Zürich

Billigt och giftfritt

Det finns flera fördelar med detta tillvägagångssätt. Salt är ett billigt och lättillgängligt material. Det är giftfritt, vilket innebär att det kan användas för att gjuta biomaterial utan att ytterligare säkerhetsprocedurer krävs, dessutom kan saltlösningen lätt kasseras. Den färdiga formen kan också användas för många olika typer av material.

Se mer om forskningsprojektet i filmklippet nedan.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Freemelt siktar mot toppen

På bara ett år har personalstyrkan på svenska Freemelt fördubblats. Omsättningen har också skjutit i höjden på kort tid. I höstas började Daniel Gidlund som ny vd på företaget och en första viktig uppgift blir att undvika växtvärk – parallellt med fortsatt höga tillväxtambitioner.

Publicerat av: