Nytt material för 3D-printing – salt

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 17 oktober 2022
3D-printat salt som används vid gjutning. Foto: Sallea/ETH Zürich

Forskare vid ETH Zürich har utvecklat en metod för 3D-printing med salt som material. En metod som nu ska kommersialiseras.

Salt finns överallt, men hittills tycks ingen ha tänkt på det som ett material för 3D-printing. Förrän nu.

I en artikel som publicerades tidigare i år beskriver forskare vid ETH Zürich en process genom vilken komplexa former kan 3D-printas i salt.

Värmebehandling och sintring

Det fungerar så att ett fotopolymerresin blandas med fina saltpartiklar och materialet printas i en komplex geometri, i form av en negativ form. Den printade delen värmebehandlas sedan för att avlägsna polymeren. Därefter genomgår formen en sintringsprocess vid 690 grader för att smälta samman resterande salt till en styv form. Formen kan användas för att gjuta med ett stort antal flytande material. Efter gjutningen avlägsnas formen enkelt med vanligt vatten.

Upplösning av en 3D-printad saltform med vatten. Foto: Sallea/ETH Zürich
Billigt och giftfritt

Det finns flera fördelar med detta tillvägagångssätt. Salt är ett billigt och lättillgängligt material. Det är giftfritt, vilket innebär att det kan användas för att gjuta biomaterial utan att ytterligare säkerhetsprocedurer krävs, dessutom kan saltlösningen lätt kasseras. Den färdiga formen kan också användas för många olika typer av material.

Se mer om forskningsprojektet i filmklippet nedan.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team