Forskare vid ETH Zürich har utvecklat en metod för 3D-printing med salt som material. En metod som nu ska kommersialiseras.
Salt finns överallt, men hittills tycks ingen ha tänkt på det som ett material för 3D-printing. Förrän nu.
I en artikel som publicerades tidigare i år beskriver forskare vid ETH Zürich en process genom vilken komplexa former kan 3D-printas i salt.
Värmebehandling och sintring
Det fungerar så att ett fotopolymerresin blandas med fina saltpartiklar och materialet printas i en komplex geometri, i form av en negativ form. Den printade delen värmebehandlas sedan för att avlägsna polymeren. Därefter genomgår formen en sintringsprocess vid 690 grader för att smälta samman resterande salt till en styv form. Formen kan användas för att gjuta med ett stort antal flytande material. Efter gjutningen avlägsnas formen enkelt med vanligt vatten.
Billigt och giftfritt
Det finns flera fördelar med detta tillvägagångssätt. Salt är ett billigt och lättillgängligt material. Det är giftfritt, vilket innebär att det kan användas för att gjuta biomaterial utan att ytterligare säkerhetsprocedurer krävs, dessutom kan saltlösningen lätt kasseras. Den färdiga formen kan också användas för många olika typer av material.
Se mer om forskningsprojektet i filmklippet nedan.