Expanderande material som kan ersätta skum

Leonardo Ulloa Ramirez och Michael Ullvin från R.a.p.s med en FreeFoam-applikation: ett bilsäte före och efter att det värmebehandlats. Foto: Anja Degerholm

Desktop Metal-ägda Etec presenterar ett nytt material under Formnext, kallat FreeFoam. En elastisk polymer som till exempel kan användas till bilinredning.

Etec fokuserar på 3D-printinglösningar med fotopolymerer för massproduktion av till exempel konsument- och industriprodukter till slutkund. Företaget var pionjär inom DLP-processen, Digital Light Processing.

Under Formnext visar Etec exempel på applikationer i form av bilsäten, där FreeFoam kan ersätta det traditionella skummaterialet och på så sätt kapa vikt. Delarna printas i en Etec Xtreme 8K.

FreeFoam är mjukt och flexibelt.

– Efter själva printprocessen sätter man in delen i en ugn under en minut så att den expanderar, mellan 2,5 till 7 gånger, berättar Michael Ullvin på R.a.p.s som är återförsäljare för Etec i Sverige.

– Materialet kan till exempel användas som en sits i en rullstol, som kan anpassas efter personen som ska använda den, säger R.a.p.s-kollegan Leonardo Ulloa Ramirez.

Det är även möjligt att komprimera delen, till exempel för transport, och värma upp den igen för att få den till önskad storlek. Sängar och cykelsadlar är exempel på andra användningsområden.

Än så länge är FreeFoam under utveckling, men planen är att få ut det på marknaden nästa sommar.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.