Expanderande material som kan ersätta skum

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 18 november 2022
Leonardo Ulloa Ramirez och Michael Ullvin från R.a.p.s med en FreeFoam-applikation: ett bilsäte före och efter att det värmebehandlats. Foto: Anja Degerholm

Desktop Metal-ägda Etec presenterar ett nytt material under Formnext, kallat FreeFoam. En elastisk polymer som till exempel kan användas till bilinredning.

Etec fokuserar på 3D-printinglösningar med fotopolymerer för massproduktion av till exempel konsument- och industriprodukter till slutkund. Företaget var pionjär inom DLP-processen, Digital Light Processing.

Under Formnext visar Etec exempel på applikationer i form av bilsäten, där FreeFoam kan ersätta det traditionella skummaterialet och på så sätt kapa vikt. Delarna printas i en Etec Xtreme 8K.

FreeFoam är mjukt och flexibelt.

– Efter själva printprocessen sätter man in delen i en ugn under en minut så att den expanderar, mellan 2,5 till 7 gånger, berättar Michael Ullvin på R.a.p.s som är återförsäljare för Etec i Sverige.

– Materialet kan till exempel användas som en sits i en rullstol, som kan anpassas efter personen som ska använda den, säger R.a.p.s-kollegan Leonardo Ulloa Ramirez.

Det är även möjligt att komprimera delen, till exempel för transport, och värma upp den igen för att få den till önskad storlek. Sängar och cykelsadlar är exempel på andra användningsområden.

Än så länge är FreeFoam under utveckling, men planen är att få ut det på marknaden nästa sommar.

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC