Forskar om material för framtidens flygmotorer

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 14 december 2022
Linda Squillaci forskar vid Högskolan Väst och är en av 16 industridoktorander vid Smart Industry Sweden. Foto: Pressbild

För två år sedan startades forskningssatsningen PODFAM vid Högskolan Väst. Projektet fokuserar på pulverbäddsbaserad additiv tillverkning i metall och engagerar ett flertal forskare. En av dem är Linda Squillaci.

Hon är en av 16 industridoktorander som ingår i företagsforskarskolan Smart Industry Sweden och gör sin forskarutbildning vid Högskolan Väst. Det skriver högskolan i ett pressmeddelande.

Linda Squillacis forskning handlar om hur pulverbaserad additiv tillverkning (PBF-AM) med titan och med laser som energikälla kan ersätta konventionella tillverkningsmetoder, framför allt inom flygindustrin.

– Pulverbäddsbaserad additiv tillverkning är högintressant för flyg- och rymdindustrin och andra industrier som tillverkar produkter i små volymer, säger Linda Squillaci.

Kunskap om titanets egenskaper

Målet är att ta fram en robust och tillförlitlig tillverkningsprocess som uppfyller de höga kvalitetskraven inom flygindustrin.

– Mitt fokus är att utveckla grundläggande kunskap om hur titanets egenskaper påverkas i den här tillverkningstekniken. Jag undersöker bland annat hur olika parametrar för tillverkningsprocessen påverkar egenskaperna, mikrostrukturen och kvaliteten på materialet. Jag gör en rad olika tester i vårt labb, till exempel med olika fraktioner av titanpulver, säger Linda Squillaci och fortsätter:

– Det är många olika faktorer som påverkar metallens egenskaper och det tar lång tid att bygga förståelse och kunskap om varje del.

Bakgrund på GKN Aerospace

Genom att använda topologioptimering kan man tillverka lättare komponenter som i sin tur innebär att flygmotorerna väger mindre och därmed förbrukar mindre bränsle. Själva produktionskostnaden blir också lägre tack vare minskad materialåtgång.

Linda Squillaci har lång erfarenhet av mekanisk provning efter att ha arbetat på GKN Aerospace i Storbritannien och Sverige. Hennes ambition att forska inom materialvetenskap har vuxit fram efterhand.

– Mitt mål är att bygga bred kompetens inom både metalliska material och mekanisk provning, säger hon.

 

PODFAM

PODFAM står för Powder Bed Fusion Additive Manufacturing of Metals for Gas Turbine Applications.

Det är en långsiktig forskningssatsning som genomförs i nära samverkan med industriföretag. Målet är att befästa och ytterligare bygga upp den internationellt konkurrenskraftiga forskningsprofil inom additiv tillverkning som redan finns på Högskolan Väst.

PODFAM är en fortsättning och vidareutveckling av den forskning som kom fram ur det treåriga projektet SUMAN-Next (2017-2019).

Några av de företag som deltar är Sandvik, Siemens, Quintus Technologies och GKN Aerospace.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage