Forskar om material för framtidens flygmotorer

Linda Squillaci forskar vid Högskolan Väst och är en av 16 industridoktorander vid Smart Industry Sweden. Foto: Pressbild

För två år sedan startades forskningssatsningen PODFAM vid Högskolan Väst. Projektet fokuserar på pulverbäddsbaserad additiv tillverkning i metall och engagerar ett flertal forskare. En av dem är Linda Squillaci.

Hon är en av 16 industridoktorander som ingår i företagsforskarskolan Smart Industry Sweden och gör sin forskarutbildning vid Högskolan Väst. Det skriver högskolan i ett pressmeddelande.

Linda Squillacis forskning handlar om hur pulverbaserad additiv tillverkning (PBF-AM) med titan och med laser som energikälla kan ersätta konventionella tillverkningsmetoder, framför allt inom flygindustrin.

– Pulverbäddsbaserad additiv tillverkning är högintressant för flyg- och rymdindustrin och andra industrier som tillverkar produkter i små volymer, säger Linda Squillaci.

Kunskap om titanets egenskaper

Målet är att ta fram en robust och tillförlitlig tillverkningsprocess som uppfyller de höga kvalitetskraven inom flygindustrin.

– Mitt fokus är att utveckla grundläggande kunskap om hur titanets egenskaper påverkas i den här tillverkningstekniken. Jag undersöker bland annat hur olika parametrar för tillverkningsprocessen påverkar egenskaperna, mikrostrukturen och kvaliteten på materialet. Jag gör en rad olika tester i vårt labb, till exempel med olika fraktioner av titanpulver, säger Linda Squillaci och fortsätter:

– Det är många olika faktorer som påverkar metallens egenskaper och det tar lång tid att bygga förståelse och kunskap om varje del.

Bakgrund på GKN Aerospace

Genom att använda topologioptimering kan man tillverka lättare komponenter som i sin tur innebär att flygmotorerna väger mindre och därmed förbrukar mindre bränsle. Själva produktionskostnaden blir också lägre tack vare minskad materialåtgång.

Linda Squillaci har lång erfarenhet av mekanisk provning efter att ha arbetat på GKN Aerospace i Storbritannien och Sverige. Hennes ambition att forska inom materialvetenskap har vuxit fram efterhand.

– Mitt mål är att bygga bred kompetens inom både metalliska material och mekanisk provning, säger hon.

 

PODFAM

PODFAM står för Powder Bed Fusion Additive Manufacturing of Metals for Gas Turbine Applications.

Det är en långsiktig forskningssatsning som genomförs i nära samverkan med industriföretag. Målet är att befästa och ytterligare bygga upp den internationellt konkurrenskraftiga forskningsprofil inom additiv tillverkning som redan finns på Högskolan Väst.

PODFAM är en fortsättning och vidareutveckling av den forskning som kom fram ur det treåriga projektet SUMAN-Next (2017-2019).

Några av de företag som deltar är Sandvik, Siemens, Quintus Technologies och GKN Aerospace.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.