Torsdagen den 9 februari sammanfattas slutsatserna av Manuela-projektet som rör additiv tillverkning i metall. Det görs under en heldag på Chalmers och RISE.
Totalt har 20 europeiska aktörer medverkat i Manuela-projektet som pågått sedan 2018 och koordinerats av Chalmers Tekniska Högskola. Målet med projektet har varit att utveckla en pilotlinje för additiv tillverkning i metall med pulverbäddsteknologierna LB-PBF och EB-PBF, från design och simulering till efterbearbetning och kvalificering.
Målgruppen är tillverkande företag som genom industriella lösningar i hela värdekedjan ska kunna göra både tids- och kostnadsbesparingar. Konferensen är därför ett utmärkt tillfälle för företag som är nyfikna på AM i metall och hur additiv tillverkning kan stärka konkurrenskraften, till exempel genom minskad komponentvikt, att möjliggöra unika konstruktioner och förkorta ledtiderna i produktionen.
Slutsatser och framgångshistorier
Slutkonferensen hålls på Chalmers i Göteborg och på RISE i Mölndal. Under dagen presenteras slutsatser och framgångshistorier från vitt skilda branscher så som rymd och medicin. Det blir även panelsamtal, möjlighet att diskutera olika AM-teknologier och efterbehandlingsprocesser med experter hos projektets deltagare och sist men inte minst, en rundvandring på RISE Application Center for Additive Manufacturing.
Läs mer om eventet och Manuela-projektet här. Där finns det även utförligare information om programmet. Sista anmälningsdag är den 1 februari. Eventet är gratis, men antalet platser är begränsade till 80.
Fakta: Manuela-projektet
Följande aktörer har medverkat i projektet: ABB, AMIRES, Beyond Gravity, Biomedical Engineering, Cardiff University, Chalmers Industriteknik, Chalmers University of Technology, CSEM, Enel, EOS , FAU, Federal Institute of Metrology METAS, Hexagon, Höganäs, O.E.B, Osai, Politecnico di Torino, QIOPTIQ, RISE och Siemens Energy.
Projektet har finansierats genom EU:s forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020.