EU-miljoner för att förädla 3D-printad ”fisk”

Pengarna från EU ska användas till att optimera svampproteinet för 3D-printing. Foto: Pressbild

Svenska foodtech-företaget Mycorena och österrikiska Revo Foods har fått 15 miljoner kronor i anslag från EU för att vidareutveckla 3D-printade livsmedel med mykoprotein.

Under förra året meddelade Mycorena och Revo Foods att man ingått ett forskningssamarbete med syftet att utveckla veganska fisk- och skaldjursalternativ. Nu har EU beviljat finansiering för att driva projektet vidare och för att kommersialisera produkterna det handlar om. Det framgår av ett pressmeddelande.

Framför allt handlar det om att optimera svampproteinet för 3D-printing. Mycorena har utvecklat en process för att behandla proteinet och skräddarsy dess strukturella egenskaper, och har ansökt om patent för denna process. Den fibrösa strukturen i proteinet gör det möjligt att imitera fiskfibrers mjuka textur på ett unikt sätt.

– På Mycorena strävar vi konstant efter att bli bättre. Därför är det en naturlig del av vår process att fortsätta förbättra vår teknologi för att passa nästa generations livsmedelsprodukters behov, säger Kristina Karlsson, R&D Manager på Mycorena.

Läs mer om samarbetet mellan Mycorena och Revo Foods här.

Projektet syftar till att utveckla veganska fisk- och skaldjursalternativ som ska efterlikna originalet i såväl smak som färg och textur. Foto: Pressbild

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.