3DVerkstan drivs vidare med ny ägare

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 25 maj 2023
3DVerkstan att fortsätta sälja varumärken såsom Formlabs, Ultimaker, Meltio och Shining 3D, men även lägga till några fler för att bredda sitt utbud av 3D-lösningar för den nordiska marknaden. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Nu är det klart, 3DVerkstan har fått en ny ägare efter konkursen. Det är brittiska Solid Print 3D som tar över företaget, men det mesta kommer vara sig likt efter förvärvet. 

Affären blev klar onsdagen den 17 maj efter en anbudsprocess på ett par veckor. Solid Print 3D säljer 3D-skrivare, förbrukningsvaror, 3D-skanners och mjukvara samt erbjuder serviceavtal inom dessa områden till företag i Storbritannien och Irland. Bolaget ägs av Solid Solutions som är en av världens största återförsäljare av programvaran SolidWorks med runt 20 000 kunder. Solid Solutions är i sin tur är en del av amerikanska storbolaget TriMech Group som också är verksamma inom additiv tillverkning.

”Uppenbara synergier”

I ett pressmeddelande skriver Solid Print 3D att förvärvet av 3DVerkstan är ett viktigt steg i företagets pågående expansion i Europa och att de två företagen har mycket gemensamt. Båda säljer till exempel produkter från Formlabs och Ultimaker.

– Det finns uppenbara synergier mellan 3DVerkstan och Solid Print 3D, från deras otroliga team, produkter och kultur till deras fantastiska ledarskap. Jag tror att vi tillsammans kan bygga något på kort tid för att nå positiva resultat, och göra det möjligt för 3DVerkstan att fortsätta att leverera otrolig support och service till deras kunder, säger Neil Sewell, vd för Solid Print 3D.

Ett nytt kapitel för bolaget

3DVerkstans vd Patrik Rosén säger att det har varit några hektiska veckor, men att han är glad att man tillsammans med advokatbyrån Lindskog Malmström hittat en lösning:

– Jag ser fram emot nästa kapitel för 3DVerkstan och det positiva momentum vi får med det nya ägarskapet där 3DVerkstan kan befästa och fortsätta utveckla vår roll som en av de starkaste och mest uppskattade AM-leverantörerna på den nordiska marknaden, nu med en solid och stark ägare som backar upp oss till 100 procent, säger han.

3DVerkstan kommer att drivas som ett nytt aktiebolag med namnet 3DVerkstan AB, men på samma sätt som tidigare både i Sverige och Danmark, med skillnaden att man får ett ekonomiskt och affärsmässigt stöd i den nya ägaren. Alla anställda har fått erbjudande om att jobba kvar. Ambitionen är att hitta samarbeten för att stärka och fortsätta driva den starka utvecklingen på den nordiska marknaden på bästa sätt.

Återupptar leveranser

När det gäller produktportföljen kommer företaget att fortsätta sälja varumärken såsom Formlabs, Ultimaker, Meltio och Shining 3D, men även lägga till några fler för att bredda sitt utbud av 3D-lösningar för den nordiska marknaden. 3DVerkstan kommer även fortsättningsvis att erbjuda print- och CAD-tjänster samt utbildningar.

Efter vissa administrativa hinder som kommer med ett ägarbyte har leveranserna avstannat tillfälligt, men nu kommer de ordrar som lagts att börja skickas igen.

Konkursförvaltaren Carl Johan Friis säger att han är nöjd med resultatet av anbudsprocessen och att rörelsen sålts i sin helhet:

– Vi är jättenöjda med utfallet och glada för att en så livskraftig verksamhet kan drivas vidare samt att all personal får jobba kvar. Det var tack vare att 3DVerkstan vidtog åtgärder i tid och det är mitt medskick till andra företag i samma situation, säger han.

Läs vidare

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design