NFC-tagg skyddar digitala tillgångar

En barstol ur kollektionen Paper plane som printas i en Magnum-3D-skrivare från The Industry. Foto: Pressbild/kollage

Style Collection, som tillverkar 3D-printade inredningsdetaljer och möbler, använder en unik lösning för att skydda digitala tillgångar och sin design mot illegal kopiering och förfalskning.

Detta genom ett samarbete med teknikplattformen Whatt.io. Det skriver företagen i ett pressutskick. Style Collection står bakom innovativa inredningsprodukter som produceras med additiv tillverkning, bland annat möbelkollektionen Paper Plane som visades i samband med Stockholm Design Week tidigare i år. Alla produkter är tillverkade med 100 procent återvunna och hållbara material så som trä och fiskenät.

En utmaning som designers står inför är hur produkternas immateriella rättigheter kan skyddas. Och det är där samarbetet med Whatt.io kommer in i bilden. Varje 3D-printat objekt förses med en logga och i den bäddas en NFC-tagg in. Det gör att varje original är skyddat med ett unikt serienummer, dessutom kan användaren genom sin mobilen ta reda på om produkten har en autentisk licens eller om det är en obehörig kopia.

Style Collection drar även nytta av Whatt.io:s 3MF Vault-teknik, ett verktyg som använder 3MF-formatets metadata, istället för STL, för att bädda in alla nödvändiga juridiska bestämmelser om IP, upphovsrätt och designpatent. Verktyget har även funktioner som integrerar en spårningsfunktion som gör det omöjligt för obehöriga att göra ändringar i filen utan att lämna spår. Sammantaget innebär detta en heltäckande lösning för ett “Digital Product Passport”.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.