VBN Components förstärker med industridoktorand

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 20 december 2023
Industridoktoranden Saad Khalid och Magnus Bergman, vd på VBN Components, i samband med Formnext 2022. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Svenska VBN Components, känt för sina slitstarka additivt tillverkade legeringar under varumärket Vibenite, stärker sin materialforskning med en industridoktorand.

VBN bedriver kontinuerligt avancerad forskning för att ytterligare förbättra materialegenskaper och prestandan i sina kunders komponenter. Företaget har ett nära samarbete med Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet kring materialforskning.

Saad Khalid har en examen från masterprogrammet i additiv tillverkning på Uppsala universitet och är anställd på VBN Components sedan några år tillbaka. Som industridoktorand har han nu påbörjat sin forskning hos Tribomaterialgruppen med ämnet ”Spatially controlled structural variations – a new concept for tailoring wear-resistant 3D-printed metals” (Rumsligt kontrollerade strukturvariationer – ett nytt koncept för att skräddarsy slitstarka 3D-printade metaller).

Inom ramen för detta kommer han att fortsätta VBN:s materialforskning, under ledning av företagets CTO Ulrik Beste. Tjänsten är utvald och samfinansierad av WISE och Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, som stödjer ”Materialvetenskap för en hållbar värld.”

– Som SME-företag är det sällsynt att kunna erbjuda en doktorandtjänst, men VBN kan göra detta tack vare sitt betydande och unika materialutvecklingsfokus. Vi är tacksamma för samarbetet med Uppsala universitet, samt WISE och Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, som vi kommer att förverkliga projektet med, säger Magnus Bergman, vd för VBN Components i ett pressuttalande.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF