
3devo har tidigare lanserat en maskin som omvandlar överblivet SLS-pulver till filament som kan användas för 3D-printing, Filament Maker. Utifrån feedbacken från sina kunder har de nu utvecklat en uppföljare.
Filament Maker Two har förbättrats på flera sätt, berättar Eleanor Pritchard, Content Manager på 3devo.
– Vi frågade våra kunder vilka de vanligaste utmaningarna var som de mötte i sin vardag och vad som funkar och vad som inte funkar. Eftersom många jobbar med produktutveckling så var det främsta önskemålet att kunna öppna maskinen för att kunna byta en skruv eller se om det blivit stopp någonstans, säger hon.
Den nya modellen har därför paneler som enkelt kan monteras av, till exempel för att byta munstycke.
– Det gör det även lättare att se hur materialet beter sig i maskinen så att användarna med säkerhet kan garantera kvaliteten i filamentet.

Andra förbättringar rör sådant som en mer effektiv kontroll av extrudern och fler och bättre sensorer för bland annat kontroll av temperatur. Den har också ett mer användarvänligt gränssnitt och touchscreen istället för ratt för att ändra inställningarna. Större spolar är en annan nyhet, maskinen klarar upp till tre kilo.
3devo har tre grupper av kärnkunder: utbildning, materialutveckling/forskning samt återvinning. Eleanor Pritchard säger att kunderna ofta blir överraskade över vad som är möjligt att göra med maskinen.
– Ofta tror de att det bara går att köra PLA eller PETG och tappar nästan hakan när de inser möjligheterna. Det går att mixa med additiver för att få till glasfiber eller kolfiber, men även keramer och metaller. Det är verkligen en cirkulär lösning.
3dp.se har tidigare skrivit om hur processen med Filament Maker fungerar, du kan läsa om det här.