3devo har uppgraderat sin Filament Maker

Text:Anja Degerholm
Foto: Anja Degerholm
PUBLICERAD: 21 november 2024
Eleanor Pritchard, Content Manager på 3devo, demonstrerar nya Filament Maker Two.

3devo har tidigare lanserat en maskin som omvandlar överblivet SLS-pulver till filament som kan användas för 3D-printing, Filament Maker. Utifrån feedbacken från sina kunder har de nu utvecklat en uppföljare.

Filament Maker Two har förbättrats på flera sätt, berättar Eleanor Pritchard, Content Manager på 3devo.

– Vi frågade våra kunder vilka de vanligaste utmaningarna var som de mötte i sin vardag och vad som funkar och vad som inte funkar. Eftersom många jobbar med produktutveckling så var det främsta önskemålet att kunna öppna maskinen för att kunna byta en skruv eller se om det blivit stopp någonstans, säger hon.

Den nya modellen har därför paneler som enkelt kan monteras av, till exempel för att byta munstycke.

– Det gör det även lättare att se hur materialet beter sig i maskinen så att användarna med säkerhet kan garantera kvaliteten i filamentet.

Påfyllning av material. Filament Maker Two kan producera alla möjliga typer av filament, inte bara PLA eller PETG.

Andra förbättringar rör sådant som en mer effektiv kontroll av extrudern och fler och bättre sensorer för bland annat kontroll av temperatur. Den har också ett mer användarvänligt gränssnitt och touchscreen istället för ratt för att ändra inställningarna. Större spolar är en annan nyhet, maskinen klarar upp till tre kilo.

3devo har tre grupper av kärnkunder: utbildning, materialutveckling/forskning samt återvinning. Eleanor Pritchard säger att kunderna ofta blir överraskade över vad som är möjligt att göra med maskinen.

– Ofta tror de att det bara går att köra PLA eller PETG och tappar nästan hakan när de inser möjligheterna. Det går att mixa med additiver för att få till glasfiber eller kolfiber, men även keramer och metaller. Det är verkligen en cirkulär lösning.

3dp.se har tidigare skrivit om hur processen med Filament Maker fungerar, du kan läsa om det här.

Senaste nytt

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Mässan där allt kretsar kring plast

Den 7-8 maj 2025 anordnas Plastteknik Nordic på Malmömässan för 13:e gången. I år medverkar ett tiotal utställare som på ett eller annat sätt är verksamma inom 3D-printing.
Plastteknik

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

Video: Hur kan man kombinera AM och formsprutning?

Vilka synergier kan uppstå om man kombinerar additiv tillverkning och formsprutning? Detta ämne har Prototals Henrik Lundell och Claes Sjödahl gjort en djupdykning i.
Prototal video

Läs vidare

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

Stratasys släpper stor och snabb SLA-nyhet

På den stora AM-mässan Rapid + TCT i Detroit den 8-10 april avtäckte Stratasys en nyhet inom SLA: Neo800+. En 3D-skrivare som ska kunna printa 50 procent snabbare än sin föregångare.
Neo800+

Sinterit lägger till Suzy i sin SLS-familj

Sinterit lanserar den kompakta SLS-lösningen Suzy. Den polska tillverkaren lovar en 35 procent snabbare och 20 procent billigare 3D-skrivare än föregångaren, Lisa X. 
Suzy 2

Bambu Lab släpper allt-i-ett-maskin

Kinesiska 3D-skrivartillverkaren Bambu Lab släpper nya modellen H2D, som förutom 3D-printing även kan ha funktioner för lasergravyr, plottning och skärning.
Bambu Lab H2D