Under Formnext var Prusa Researchs monter nog en av de mest välbesökta. Bland nyheterna fanns en industriell SLA-lösning, som 3dp.se redan skrivit om, men det som lockade mest var nog nya Prusa CORE One.
De senaste åren har det varit en ökande konkurrens på marknaden för desktop-3D-skrivare av FFF-typ. Maskiner som riktar sig till såväl nybörjare som proffs. Det finns flera aktörer som erbjuder såväl innovativa som användarvänliga och prisvärda lösningar. Inte minst kinesiska Bambu Lab som kommit som en raket sedan starten 2020.
Så när Prusa lanserar sin CORE One så är det många som undrar: ska den kunna fajtas med den kinesiska draken? Bambu Lab väntas släppa en ny maskin i vår, så vi får väl se.
Slutet system
Det första som slår betraktaren gällande Prusa CORE One är att det inte är ett öppet gantry-system utan en helt innesluten maskin med fyra väggar. Denna exoskelett-design ska innebära bland annat en lägre ljudnivå.
Ett öppet gantry-system används vanligtvis för att material som PLA och PETG inte ska drabbas av problem som warping. Men Prusa har löst detta med en temperaturkontroll av kammaren och det krävs därför inte att luckan är öppen under printprocessen. Kammaren kan nå temperaturer upp till 55 °C och har dubbla fläktar baktill samt en ventilationslucka för att reglera temperaturen. Maskinen kan därmed hantera de flesta filament, från PLA, PETG, ASA till PC och PA11.
Denna Core XY-printer ska enligt Prusa vara exakt, snabb och pålitlig. En mångsidig allt i ett-maskin för såväl kontoret, utbildning eller som en del av en printfarm. På bara 10 minuter ska användaren kunna vara igång, det är bara ”plug and play”. Enligt Prusa är inte CORE One en ersättare till MK4S utan en kompletterande maskin och den första i en helt ny produktlinje.
Större och snabbare
När det gäller hastigheten är CORE One 20 procent snabbare än den tidigare MK4S-modellen, som enligt Prusa redan var en av de snabbaste maskinerna på marknaden i detta segment. Ett exempel på ett printjobb, en ”Groot Sitting and Smiling”, tar 3 timmar och 42 minuter med CORE One och 4 timmar och 27 minuter med MK4S.
Maskinen har även större byggvolym jämfört med sin föregångare, närmare bestämt 30 procent större med måtten 250 x 220 x 270 millimeter. Den ska vara robust och hållbar i sin utformning, men samtidigt lätt att modifiera och fixa till själv om något behöver bytas. Den är precis som MK4s utrustad med Nextruder-skrivhuvud som ska printa exakt från första lagret.
Kan uppgradera MK4S
Den som har en Prusa MK4S ska också med ett CORE One Conversion Kit kunna uppgradera sin maskin så att den motsvarar en CORE One. Detta kit kommer att släppas i mars 2025.
Det finns flera tillval till maskinen. Bland annat MMU3-enheten för flerfärgsprint och GPIO hackerboard för att kontrollera externa enheter som LED-lampor och utlösare till kamera.
Prusas grundare Josef Prusa kallar CORE One för tillverkarens nästa kapitel inom industriell design. Se mer om den nya modellen i videoklippet nedan. Prusa CORE One börjar skeppas i januari 2025.
I Sverige är R.a.p.s återförsäljare för Prusa Research.