Nya affärsmodeller tar form i Europa

Text:Paul Frigyes
PUBLICERAD: 18 december 2012

Nya affärsmodeller för 3D-printning tar form i Europa. Fabberhouse, EOS och Staples är tre företag som nu lanserar egna tillämpningar.

Holländska 3D-printningssajten Made in Europe skriver om nya affärsmodeller för 3D printning som börjat tillämpas i Europa. Stratasys tyska partner Alphacam har etablerat on-line-shopen Fabberhouse, en 3D-printningsföretag som erbjuder kunderna produkter från Stratasysutrustning. Affärsmodellen går ut på att ta betalt i ett fast pris, 0,5 Euro, per kubikcentimeter, vilket är tänkt att utgöra ett alternativ till de som vill beställa 3D-produkter och inte vill ha en printer hemma. En annan kommer från printertillverkaren EOS utvecklar en affärsmodell som bygger på att ta betalt från servicebyrån för den utsträckning printern används. Enligt Adrian Kappler på EOS är det ett sätt att utveckla marknaden, så att servicebyrån slipper ta stor risk genom att binda kapital i en maskininvestering som kanske inte används.

Ytterligare ett företag med en ny affärsmodell är printertillverkaren Mcor Technologies som kommer att lansera printerutskrifter via kedjan för snabbtryck och kontorstjänster, Staples,  som i början av 2013 lanserar ett beställningstjänst via nätet med konceptet”Easy 3D”.

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage