Dentalbranschen gynnas av digitalisering

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 20 mars 2014

greggan

Det kommer allt fler storskaliga tillverkningssystem inom 3d-printområdet och en trend som går att se i Europa är att allt fler tillverkande företag inom dentalbranschen använder sig av tekniken. 3d-print idag skapar nya produktportföljer inte minst inom den dentala branschen, berättar Gregor Szwedka, ingenjör inom dentalteknik på EOS.

Produkterna  inom det tandtekniska området är relativt små storleksmässigt, och är alltid personifierade. Därför är dentalbranschen en av dem branscher som tydligast kan dra nytta av den nya tekniken redan idag. 3d-print-tekniken har kommit så långt att den idag inte bara kan mäta sig kvallitetmässigt med fräsning och gjutning. Tekniken kan även rent kostnadsmässigt utkonkurrera traditionella tillverkningsmetoder av kronor, bryggor och broar för dental protetik. Inte minst tack vare mindre spill och lägre materialkostnader, samt kortare produktionstider.  Men den nya tekniken det är inte bara en dans på rosor.

– Tekniken idag lovar å ena sidan lägre produktionskostnader. Men det krävs mer för en fullskalig digitalisering. Bland annat behövs intraoral scanning. Detta kräver i sin tur en helt annan förståelse för hela produktionsprocessen. Det krävs även en del arbete, energi och tid för att fullt implementera tekniken i det dagliga arbetet, säger Gregor Szwedka.

– Den nya tekniken innebär också ändringar i arbetsprocedurer, och det ställs helt nya krav på förståelsen för produkternas egenskaper, säger Gregor Szwedka.

Den närmaste tiden kommer den dentala branschen stå inför en rad utmaningar. Förutom att anpassa verksamheten och lära sig nya tekniker och arbetsflöden ligger en stor utmaning i att varje regional tandtekniker måste finna sin plats eller konkurrensmässig ballans i den omgivande konkurrensen. Helt enkelt att hänga med i den tekniska utvecklingen.

– Jag tror ändå att en digitalisering av dentalbranschen har så många fördelar att tekniken med tiden kommer slå igenom världen över, säger Gregor Szwedka.

Tandtekniker i Tyskland och södra Europa har redan börjat använda tekniken i större utsträckning. Det finns många leverantörer på marknaden och bara leverantören EOS har levererat minst 20 metallprintrar på tyska marknaden. Det sker stora förändringar också i östra Europa även om digitaliseringen inte gått riktigt lika snabbt där som tillexempel i Tyskland.

– I norra Europa är dentalbranschen precis som vissa andra delar av Europa en högkostnadsbransch. Det har också inneburit att det har tagit längre tid för 3d-print att få fotfäste i branschen, menar Gregor Szwedka.

Senaste nytt

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Mässan där allt kretsar kring plast

Den 7-8 maj 2025 anordnas Plastteknik Nordic på Malmömässan för 13:e gången. I år medverkar ett tiotal utställare som på ett eller annat sätt är verksamma inom 3D-printing.
Plastteknik

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

Video: Hur kan man kombinera AM och formsprutning?

Vilka synergier kan uppstå om man kombinerar additiv tillverkning och formsprutning? Detta ämne har Prototals Henrik Lundell och Claes Sjödahl gjort en djupdykning i.
Prototal video

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212