Två XL-lösningar från Stratasys

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 14 april 2015

objet1000plus

Stratasys släpper nu en storebror till sin flaggskeppsmodell Objet 1000, en modell som får tillägget Plus. Flera uppgraderingar har gjort den nya modellen avsevärt snabbare än föregångaren, menar leverantören.

Objet 1000 släpptes på Euromold 2012 och rönte stor uppmärksamhet med sin stora byggyta på 1000 x 800 x 500 millimeter. Objet 1000 Plus har samma byggyta som föregångaren, men en förbättring ska ge högre produktionshastighet, upp till 40 procent.

Modellen har stöd för Stratasys digitala material, i dagsläget ett hundratal, inklusive de nya Endur-materialen som kan blandas för att ge en rad olika polypropylen-liknande egenskaper. De digitala materialen kan ge upp till 14 olika materialegenskaper i en och samma produktion, från gummiliknande egenskaper till egenskaper som påminner om ABS-plast.

Nytt från företaget är även Xtend 500 Fortus Plus. Det är ett högvolyms filamentpaket för företagets FDM-baserade Fortus-maskiner.

Xtend 500 huserar 500 kubiktum termoplastmaterial, vilket motsvarar 1270 kubikcentimeter material. Enligt Stratasys är det fem gånger mer än deras standardbehållare för Fortus-modellerna. Med två boxar installerade ska det gå att köra oavbrutet i upp till 400 timmar.

Lanseringen av materiallösningen är ett sätt för Stratasys att tillgodose behoven hos de företag och servicebyråer som har utmaningar med produktionsplaneringen och som kanske kör flera skift.

Det finns i dagsläget två material till Xtend 500 – ABS M30 och PC. Lösningen är framtagen för Fortus 450mc. Har man en Fortus 360mc, 400mc eller en 900mc, så går det att uppgradera till Xtend 500 genom uppgraderingen Fortus Plus.

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype

Forskning om AM på vetenskapsakademiens lista

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) listade i slutet av 2024 de 100 forskningsprojekten som har störst potential att komma till nytta för samhället. Ett par av dem rör forskning om additiv tillverkning. 
gruppbild-2

Krisande Velo3D får ny majoritetsägare

I höstas köpte Elon Musks Space X licenser för Velo3D:s AM-teknologi. Det vittnade om ekonomiska problem i bolaget. Nu meddelas att Arrayed Notes Acquisition blir ny majoritetsägare i utbyte mot skuldnedskrivning. 
Velo3D