Två nya 3d-skrivare från EnvisionTEC på Formnext

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 24 november 2015
Pär Nobring på r.a.p.s., som är svensk ÅF för EnvisionTEC, bredvid nya Vector 3SP.
Pär Nobring på r.a.p.s., som är svensk ÅF för EnvisionTEC, bredvid nya Vector 3SP.

EnvisionTEC släppte två nya 3d-skrivare på Formnext-mässan i Frankfurt i november. Vector 3SP fyller ett hål mellan instegsmaskinen ULTRA 3SP och de större Xtreme- respektive Xede-modellerna, medan nya Micro Plus i sina två utföranden är en mindre lösning för ingenjörer, juvelerare och industridesigners med flera.

Nya Vector 3SP är baserad på 3SP-tekniken. Modellen har en byggvolym på 300 x 200 x 200 millimeter, vilket är 29 procent större än ULTRA 3SP. Den har dessutom högre produktionshastighet. 3d-skrivaren är utrustad med en 15-tums pekskärm på en rörlig arm för att styra den inbyggda datorn. Alla 3SP-material som redan finns på marknaden är validerade för användning i Vector. Enligt Pär Nobring hos den svenska distributören r.ap.s. är det en lämplig instegsmaskin för de som vill köra igång med att skriva ut slutprodukter. Priset ligger på runt 400 000 kronor.

Micro Plus släpps i två utföranden; Micro Plus Hi-Res, och Micro Plus Advantage. Det handlar om två desktopmodeller med pekskärm samt dator med trådlös uppkoppling. Micro Plus Hi-Res har en byggvolym på 45 x 28 x 100 millimeter. Upplösningen ligger på 30 mikrometer i X och Y. Micro Plus Advantage har en byggvolym på 60 x 45 x 100 millimeter och en upplösning på 60 mikrometer i X och Y. Båda modeller har en dynamisk upplösning i Z-led oberoende av material. Upplösningen varierar mellan 25-75 mikrometer.

Senaste nytt

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Mässan där allt kretsar kring plast

Den 7-8 maj 2025 anordnas Plastteknik Nordic på Malmömässan för 13:e gången. I år medverkar ett tiotal utställare som på ett eller annat sätt är verksamma inom 3D-printing.
Plastteknik

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

Video: Hur kan man kombinera AM och formsprutning?

Vilka synergier kan uppstå om man kombinerar additiv tillverkning och formsprutning? Detta ämne har Prototals Henrik Lundell och Claes Sjödahl gjort en djupdykning i.
Prototal video

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1