Störst skrivare i Sverige

3dp1000

Sveriges i särklass största kommersiella 3d-skrivare heter 3DP 1000. Den är utvecklad av amerikanska PCB Liner, men säljs i Sverige av återförsäljaren 3D Center som har norra Europa som marknad. Byggvolymen på denna stora FFF-maskin är på hela 100 x 100 x 50 centimeter och det går att använda i princip vilka filamentmaterial som helst.

– För de som känner att de vanligaste extruderingsskrivarna har för små byggvolymer är det här en bättre lösning, säger Ulf Qviberg, en av grundarna av 3D Center. Den andra fördelen är prislappen; maskinen kostar under 200 000 kronor, vilket är under priset för andra tekniker med motsvarande byggvolym.

– Vi har i dagsläget sålt två system i Sverige och intresset är stort i de flesta branscher vi befinner oss i. Den konkurrerar till viss del med SLS, men den är så klart är betydligt långsammare. Men genom att justera nozzlestorleken, på bekostnad av upplösningen, så går det att få upp hastigheten. Om inte hastighet och ytfinhet är det viktigaste, är det ett perfekt sätt att tillverka stora modeller eller många små,  till en låg kostnad.

Enligt Ulf Qviberg vill man inte fastna i en specifik bransch med 3DP 1000, utan ser möjligheter inom så olika områden som utbildning, arkitektur, fordonsindustri och teater.

– Jag tror mycket på verkstadsindustrin, där den kan användas för sådant som monteringsfixturer och jiggar, men även större prototyper av olika slag. Sedan är den perfekt för skolor. Det finns gott om plats i maskinen, vilket gör att det går att samköra utskrifter. Även områden där du behöver en master eller en gjutform, som fasaddekorationer, eller där du bara behöver stora format, som scenografi och expomaterial för marknadsföring, kan fungera.

Det finns flera möjligheter för extruderingstekniken, bland annat då genom att justera nozzle-storleken. Minsta storleken ligger pår 0,25 millimeter, 0,4 millimeter brukar vara standard. Sedan går det att användar en nozzle på upp till 1,2 millimeter, vilket man är rätt ensamma om, menar Ulf Qviberg.

3DP 1000 är en fullständigt öppen maskin och det går att köra alla möjliga programvaror för filbearbetning. Även i fråga om material handlar det om ett öppet system.

– Det finns en uppsjö av material, såsom Ninjaflex och Copperfill, säger Ulf Qviberg. PLA materialen kan kosta runt 200 kronor per kilo, vilket kan jämföras med SLS-material, som kan kosta 1000 kronor per kilo.

– Vi kommer att erbjuda en del material hos oss, främst PLA, men vi fokuserar på stora rullar. De flesta erbjuder enkilosrullar, men dessa räcker inte så långt på denna maskin, avslutar Ulf Qviberg.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Försvaret har 3d-print i sikte

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ser ett ökande intresse av att använda additiv tillverkning inom militären. – Det handlar om kostnader och värden, säger Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelning för ledningssystem i Linköping.

Publicerat av: 

Digital Metal släpper superlegeringar

Digital Metal släpper nu två nya extra starka legeringar för sin binder jetting-teknik. – Vi har fått förfrågningar om detta material från ett flertal stora företag, säger Ralf Carlström, vd på Digital Metal.

Publicerat av: 

Nätverk ska boosta kvinnor i industrin

Ett nytt nätverk ska lyfta kvinnor inom industrin och på så sätt även bidra till företagens framgång. Ett 50-tal kvinnor samlades därför den 3 september i Örebro för föreläsningar och inspiration om framtidens teknikutveckling. 

Publicerat av: 

De blir först ut i Norden med fullfärgsskrivare från HP

3D Center gjorde nyligen sin första installation i Norden av en HP Multi Jet Fusion 580 hos en svensk servicebyrå. – Fullfärgsfunktionen skapar också helt nya och unika möjligheter när det kommer till additiv tillverkning, säger Martin Ericson, teknisk säljare på IVG Engineering.

Publicerat av: 

Protech firar nyinstallation

Protech firar installationen av tre nya enheter från Desktop Metal Studio System+ på huvudkontoret i Stockholm. – Det är riktigt kul att vara igång, säger Kalle Grennfalk, försäljningsansvarig för Desktop Metal hos Protech. 

Publicerat av: 

Rapport: 3d-print kan få
företag att blomstra

Wohlers har identifierat 3d-print som ett verktyg för företag att spara tid och pengar. Med för att tekniken ska växa krävs en större förståelse för teknikens möjligheter bland ledningsgrupper. I dag används tekniken bland annat för att tillverka jiggar, verktyg och fixturer.

Publicerat av: 

De utvecklar metallskrivare för rymden

Procada, ett svenskt startupföretag, utvecklar en metallskrivare som ska gå att använda i rymden. Förhoppningen är att den ska finnas ombord den första bemannade rymdturen till Mars år 2033. 

Publicerat av: 

Arcam expanderar gånger tre

GE Additive nu investerat i en ny produktionslokal i Göteborg. Satsningen kommer efter att företaget sett en ökad efterfrågan på den teknik som dotterbolaget Arcam arbetar med i dag.

Publicerat av: 

Så använder Heineken 3d-print

Öljätten Heineken har dragit nytta av den additiva tillverkningstekniken i sin produktion. Det har lett till både tids- och kostnadsbesparingar, skriver Ultimaker på sin hemsida. 

Publicerat av: