Störst skrivare i Sverige

3dp1000

Sveriges i särklass största kommersiella 3d-skrivare heter 3DP 1000. Den är utvecklad av amerikanska PCB Liner, men säljs i Sverige av återförsäljaren 3D Center som har norra Europa som marknad. Byggvolymen på denna stora FFF-maskin är på hela 100 x 100 x 50 centimeter och det går att använda i princip vilka filamentmaterial som helst.

– För de som känner att de vanligaste extruderingsskrivarna har för små byggvolymer är det här en bättre lösning, säger Ulf Qviberg, en av grundarna av 3D Center. Den andra fördelen är prislappen; maskinen kostar under 200 000 kronor, vilket är under priset för andra tekniker med motsvarande byggvolym.

– Vi har i dagsläget sålt två system i Sverige och intresset är stort i de flesta branscher vi befinner oss i. Den konkurrerar till viss del med SLS, men den är så klart är betydligt långsammare. Men genom att justera nozzlestorleken, på bekostnad av upplösningen, så går det att få upp hastigheten. Om inte hastighet och ytfinhet är det viktigaste, är det ett perfekt sätt att tillverka stora modeller eller många små,  till en låg kostnad.

Enligt Ulf Qviberg vill man inte fastna i en specifik bransch med 3DP 1000, utan ser möjligheter inom så olika områden som utbildning, arkitektur, fordonsindustri och teater.

– Jag tror mycket på verkstadsindustrin, där den kan användas för sådant som monteringsfixturer och jiggar, men även större prototyper av olika slag. Sedan är den perfekt för skolor. Det finns gott om plats i maskinen, vilket gör att det går att samköra utskrifter. Även områden där du behöver en master eller en gjutform, som fasaddekorationer, eller där du bara behöver stora format, som scenografi och expomaterial för marknadsföring, kan fungera.

Det finns flera möjligheter för extruderingstekniken, bland annat då genom att justera nozzle-storleken. Minsta storleken ligger pår 0,25 millimeter, 0,4 millimeter brukar vara standard. Sedan går det att användar en nozzle på upp till 1,2 millimeter, vilket man är rätt ensamma om, menar Ulf Qviberg.

3DP 1000 är en fullständigt öppen maskin och det går att köra alla möjliga programvaror för filbearbetning. Även i fråga om material handlar det om ett öppet system.

– Det finns en uppsjö av material, såsom Ninjaflex och Copperfill, säger Ulf Qviberg. PLA materialen kan kosta runt 200 kronor per kilo, vilket kan jämföras med SLS-material, som kan kosta 1000 kronor per kilo.

– Vi kommer att erbjuda en del material hos oss, främst PLA, men vi fokuserar på stora rullar. De flesta erbjuder enkilosrullar, men dessa räcker inte så långt på denna maskin, avslutar Ulf Qviberg.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


“Det finns mycket mer att utforska”

Högskolan Väst avslutade i början av sommaren det treåriga projektet SUMAN-Next om additiv tillverkning och legeringen 718. – Det finns mycket mer att utforska innan tekniken blir mogen att appliceras inom industrin, säger Joel Andersson, forskare på Högskolan Väst.

Publicerat av: 

Bjuder in till tävling för startups

I maj släppte Formnext-mässan i Frankfurt information om att de kommer hålla mässan som tänkt mellan 10–13 november 2020. Nu presenterar de årets tävling för startups inom additiv tillverkning – Formnext Start-up Challenge.

Publicerat av: 

Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: