Störst skrivare i Sverige

3dp1000

Sveriges i särklass största kommersiella 3d-skrivare heter 3DP 1000. Den är utvecklad av amerikanska PCB Liner, men säljs i Sverige av återförsäljaren 3D Center som har norra Europa som marknad. Byggvolymen på denna stora FFF-maskin är på hela 100 x 100 x 50 centimeter och det går att använda i princip vilka filamentmaterial som helst.

– För de som känner att de vanligaste extruderingsskrivarna har för små byggvolymer är det här en bättre lösning, säger Ulf Qviberg, en av grundarna av 3D Center. Den andra fördelen är prislappen; maskinen kostar under 200 000 kronor, vilket är under priset för andra tekniker med motsvarande byggvolym.

– Vi har i dagsläget sålt två system i Sverige och intresset är stort i de flesta branscher vi befinner oss i. Den konkurrerar till viss del med SLS, men den är så klart är betydligt långsammare. Men genom att justera nozzlestorleken, på bekostnad av upplösningen, så går det att få upp hastigheten. Om inte hastighet och ytfinhet är det viktigaste, är det ett perfekt sätt att tillverka stora modeller eller många små,  till en låg kostnad.

Enligt Ulf Qviberg vill man inte fastna i en specifik bransch med 3DP 1000, utan ser möjligheter inom så olika områden som utbildning, arkitektur, fordonsindustri och teater.

– Jag tror mycket på verkstadsindustrin, där den kan användas för sådant som monteringsfixturer och jiggar, men även större prototyper av olika slag. Sedan är den perfekt för skolor. Det finns gott om plats i maskinen, vilket gör att det går att samköra utskrifter. Även områden där du behöver en master eller en gjutform, som fasaddekorationer, eller där du bara behöver stora format, som scenografi och expomaterial för marknadsföring, kan fungera.

Det finns flera möjligheter för extruderingstekniken, bland annat då genom att justera nozzle-storleken. Minsta storleken ligger pår 0,25 millimeter, 0,4 millimeter brukar vara standard. Sedan går det att användar en nozzle på upp till 1,2 millimeter, vilket man är rätt ensamma om, menar Ulf Qviberg.

3DP 1000 är en fullständigt öppen maskin och det går att köra alla möjliga programvaror för filbearbetning. Även i fråga om material handlar det om ett öppet system.

– Det finns en uppsjö av material, såsom Ninjaflex och Copperfill, säger Ulf Qviberg. PLA materialen kan kosta runt 200 kronor per kilo, vilket kan jämföras med SLS-material, som kan kosta 1000 kronor per kilo.

– Vi kommer att erbjuda en del material hos oss, främst PLA, men vi fokuserar på stora rullar. De flesta erbjuder enkilosrullar, men dessa räcker inte så långt på denna maskin, avslutar Ulf Qviberg.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal blir en del av HP:s nätverk

Prototal blir en del av HP:s globala nätverk HP Digital Manufacturing Network. Inträdet i nätverket ska ge Prototal en möjlighet att expandera sin verksamhet ytterligare. – Mina förväntningar är nätverket ska generera ökade produktionsvolymer, säger Prototals vd Henrik Lundell. 

Publicerat av: 

Först ut i Norden gånger två

För två år sedan installerade Vännäs Verkstad den första HP Jet Fusion 3d-skrivaren i Norden, en HP Jet Fusion 4210. Nu när HP har släppt sin nästa modell för serieproduktion av slutprodukter, 5210, så är Vännäs Verkstad först ut igen och tredubblar dessutom sin kapacitet. 

Publicerat av: 

Bioskrivare ska boosta forskning

Det Göteborgsbaserade biotechföretaget Fluicell lanserar Biopixlar, en plattform för bioprinting i  tre dimensioner, som enligt företaget har en upplösning och precision på encellsnivå.

Publicerat av: 

3d-printat rostfritt stål sätts under lupp

Innovationsprogrammet Metalliska material startar ett projekt som ska utforska hur additivt tillverkad rostfritt stål kan klara spänningskorrosion. – Ämnet är i nuläget i stort sett outrett och frågan kom från flera håll, säger Sara Munktell, forskare på Swerim och projektledare för SAMCO. 

Publicerat av: 

Xerox överväger förvärv av HP

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Publicerat av: 

PET-flaskor omvandlas till flygverktyg

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Publicerat av: 

3d-printing växer inom oljeindustrin

I en rapport från konsultbolaget GlobalData väntas oljeindustrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Publicerat av: 

Prototal köper upp Acron Formservice

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron köps upp av Prototal. – Förvärvet av Acron kompletterar våra satsningar inom additiv tillverkning i Jönköping och i Ystad, säger Henrik Lundell, vd på Prototal.

Publicerat av: 

De lanserar fiberskrivare

Desktop Metal släpper en ny 3d-skrivare för utskrifter i fiberkomposit. Denna gång handlar det om skrivbordsmodellen Fiber, där företaget har integrerat en mikro-AFP-teknik med lager-på-lager tekniken FFF. 

Publicerat av: