Störst skrivare i Sverige

3dp1000

Sveriges i särklass största kommersiella 3d-skrivare heter 3DP 1000. Den är utvecklad av amerikanska PCB Liner, men säljs i Sverige av återförsäljaren 3D Center som har norra Europa som marknad. Byggvolymen på denna stora FFF-maskin är på hela 100 x 100 x 50 centimeter och det går att använda i princip vilka filamentmaterial som helst.

– För de som känner att de vanligaste extruderingsskrivarna har för små byggvolymer är det här en bättre lösning, säger Ulf Qviberg, en av grundarna av 3D Center. Den andra fördelen är prislappen; maskinen kostar under 200 000 kronor, vilket är under priset för andra tekniker med motsvarande byggvolym.

– Vi har i dagsläget sålt två system i Sverige och intresset är stort i de flesta branscher vi befinner oss i. Den konkurrerar till viss del med SLS, men den är så klart är betydligt långsammare. Men genom att justera nozzlestorleken, på bekostnad av upplösningen, så går det att få upp hastigheten. Om inte hastighet och ytfinhet är det viktigaste, är det ett perfekt sätt att tillverka stora modeller eller många små,  till en låg kostnad.

Enligt Ulf Qviberg vill man inte fastna i en specifik bransch med 3DP 1000, utan ser möjligheter inom så olika områden som utbildning, arkitektur, fordonsindustri och teater.

– Jag tror mycket på verkstadsindustrin, där den kan användas för sådant som monteringsfixturer och jiggar, men även större prototyper av olika slag. Sedan är den perfekt för skolor. Det finns gott om plats i maskinen, vilket gör att det går att samköra utskrifter. Även områden där du behöver en master eller en gjutform, som fasaddekorationer, eller där du bara behöver stora format, som scenografi och expomaterial för marknadsföring, kan fungera.

Det finns flera möjligheter för extruderingstekniken, bland annat då genom att justera nozzle-storleken. Minsta storleken ligger pår 0,25 millimeter, 0,4 millimeter brukar vara standard. Sedan går det att användar en nozzle på upp till 1,2 millimeter, vilket man är rätt ensamma om, menar Ulf Qviberg.

3DP 1000 är en fullständigt öppen maskin och det går att köra alla möjliga programvaror för filbearbetning. Även i fråga om material handlar det om ett öppet system.

– Det finns en uppsjö av material, såsom Ninjaflex och Copperfill, säger Ulf Qviberg. PLA materialen kan kosta runt 200 kronor per kilo, vilket kan jämföras med SLS-material, som kan kosta 1000 kronor per kilo.

– Vi kommer att erbjuda en del material hos oss, främst PLA, men vi fokuserar på stora rullar. De flesta erbjuder enkilosrullar, men dessa räcker inte så långt på denna maskin, avslutar Ulf Qviberg.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: