Störst skrivare i Sverige

3dp1000

Sveriges i särklass största kommersiella 3d-skrivare heter 3DP 1000. Den är utvecklad av amerikanska PCB Liner, men säljs i Sverige av återförsäljaren 3D Center som har norra Europa som marknad. Byggvolymen på denna stora FFF-maskin är på hela 100 x 100 x 50 centimeter och det går att använda i princip vilka filamentmaterial som helst.

– För de som känner att de vanligaste extruderingsskrivarna har för små byggvolymer är det här en bättre lösning, säger Ulf Qviberg, en av grundarna av 3D Center. Den andra fördelen är prislappen; maskinen kostar under 200 000 kronor, vilket är under priset för andra tekniker med motsvarande byggvolym.

– Vi har i dagsläget sålt två system i Sverige och intresset är stort i de flesta branscher vi befinner oss i. Den konkurrerar till viss del med SLS, men den är så klart är betydligt långsammare. Men genom att justera nozzlestorleken, på bekostnad av upplösningen, så går det att få upp hastigheten. Om inte hastighet och ytfinhet är det viktigaste, är det ett perfekt sätt att tillverka stora modeller eller många små,  till en låg kostnad.

Enligt Ulf Qviberg vill man inte fastna i en specifik bransch med 3DP 1000, utan ser möjligheter inom så olika områden som utbildning, arkitektur, fordonsindustri och teater.

– Jag tror mycket på verkstadsindustrin, där den kan användas för sådant som monteringsfixturer och jiggar, men även större prototyper av olika slag. Sedan är den perfekt för skolor. Det finns gott om plats i maskinen, vilket gör att det går att samköra utskrifter. Även områden där du behöver en master eller en gjutform, som fasaddekorationer, eller där du bara behöver stora format, som scenografi och expomaterial för marknadsföring, kan fungera.

Det finns flera möjligheter för extruderingstekniken, bland annat då genom att justera nozzle-storleken. Minsta storleken ligger pår 0,25 millimeter, 0,4 millimeter brukar vara standard. Sedan går det att användar en nozzle på upp till 1,2 millimeter, vilket man är rätt ensamma om, menar Ulf Qviberg.

3DP 1000 är en fullständigt öppen maskin och det går att köra alla möjliga programvaror för filbearbetning. Även i fråga om material handlar det om ett öppet system.

– Det finns en uppsjö av material, såsom Ninjaflex och Copperfill, säger Ulf Qviberg. PLA materialen kan kosta runt 200 kronor per kilo, vilket kan jämföras med SLS-material, som kan kosta 1000 kronor per kilo.

– Vi kommer att erbjuda en del material hos oss, främst PLA, men vi fokuserar på stora rullar. De flesta erbjuder enkilosrullar, men dessa räcker inte så långt på denna maskin, avslutar Ulf Qviberg.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nya rön kan få flyget att lyfta

Möjligheterna för flyg- och energiindustrin att använda additiv tillverkning har tidigare varit begränsade. Detta eftersom komponenter i hårda material inte levt upp till de höga kvalitetskraven. Ny forskning från Högskolan Väst visar att rätt efterbehandling kan öka komponenternas tillförlitlighet. Något som kan spara både tid och pengar.

Publicerat av: