Robocatt är en storskalig 3d-skrivare för betongelement, utvecklad av finska FIMAtec. Skrivaren är så pass liten att den kan användas antingen i fabriker med befintlig produktion av betongelement, eller direkt ute på en byggarbetsplats. Det unika med lösningen är att den också kan skriva ut isolering och hålrum för rör och ledningar direkt i betongelementet.
– Vår teknik öppnar för nya möjligheter i husbyggande, säger Toni Viholainen på FIMAtec. Form och design på byggelement definieras av användaren. Produktionshastigheten är hög, samtidigt som behovet av utrymme i produktionen minskar.
Skrivaren är en kombination av 3d-skrivarteknik, industrirobot och programvara. Den är modulbaserad och kan därför uppgraderas med nya funktioner, både i fråga om maskinvara och programvara. Idén bakom Robocatt kommer från ingenjören och entreprenören Arto Koivuharju. Den första prototypen tillverkades i hans garage tillsammans med teammedlemmarna Toni Viholainen och Lasse Lankinen. Efter en tidig finansieringsrunda fick man in kapital för att bygga en andra prototyp, och i dag är man igång med en tredje iteration. Det är också denna version som man kommer att kommersialisera senare under året.
Till skillnad från liknande skrivartekniker för fullskaliga byggelement, så skriver Robocatt ut vertikalt, vilket innebär att skrivaren kan producera det yttre och inre lagret betong och samtidigt skriva ut isoleringen, så kallade sandwichelement.
– Även flexibiliteten är en viktig faktor, säger Toni Viholainen. Enheten kan antingen stå ute på en byggarbetsplats och producera, eller i en fabrik som redan har en befintlig tillverkning av betongelement.
Robocatt arbetar med flera materialtyper, de mest grundläggande är betong och polyuretan. Man har även gjort tester med cellulosabaserat material från Stora Enso, samt ett par tester med hempcrete, en kombination av kalkbruk och hampa.
Enligt FIMAtec går det att tillverka betongelement i princip i vilken form och storlek som helst med Robocatt. Avlägsnar man den stödstruktur som skrivaren är monterad på går det att direkt skriva ut större byggnadsstrukturer.
– Idag tillverkas betongelement horisontellt, vilket kräver mycket plats, säger Toni Viholainen. Använder du Robocatt, som producerar vertikalt, ökar du produktiviteten per kvadratmeter. Och för att få fram olika former på betongelement med traditionell teknik, måste du använda gjutformar, vilka är dyra att tillverka. Med vår teknik har du total designfrihet från ett element till ett annat.
Nästa steg i utvecklingen är att inleda internationella samarbeten och partneravtal för försäljning och marknadsföring. I detta ingår försäljning av licensrättigheter för tillverkning av Robocatt-enheter.
Man har redan inlett förhandlingar med en stor internationell leverantör av just betongelement. Det är en av de största leverantörerna i världen med över 5000 produktionsenheter.
Robocatt förväntas bli tillgänglig för slutanvändare under 2017. Fram tills dess har man en hektisk period. Maskinvara ska förfinas och nya investerare ska bearbetas. Under tiden lär vi få se fler exempel på skarpa tester av den finska betongskrivaren.
På konferensen 3dp Build den 20 april i Stockholm kommer Arto Koivuharju och Toni Viholainen att hålla en föreläsning om Robocatt. Läs mer om konferensen här