Så fungerar laser cusing

lasercusing

FÖRDJUPNING: Laser Cusing är en teknik som presenterades för första gången på Euromold 2004. Ordet cusing är en kombination av fusing (smältning) och casting (gjutning). Tekniken är utvecklad av det tyska företaget Concept Laser och bygger på att man smälter samman metallpulver med laser, så kallad sintring, i lager. Varje lager har typiskt en tjocklek på mellan 20–100 μm.

Tekniken skiljer sig från metallprocesser som sintring genom att man använder en annan typ av laser och en patenterad exponeringsteknik. Tekniken ska också ge en bättre ytjämnhet än metallsintring eftersom metallpulvret smälts helt.

I laser cusing-processen används en infraröd fiberlaser som smälter metallpulvret och producerar komponenter som är helt täta. Metallpulvret appliceras med en förutbestämd tjocklek. Denna process är helt automatisk och ingen operatör behövs. Pulvret exponeras sedan av lasern enligt CAD-datat för varje enskilt lager. Laserprocessen sker i en kontrollerad atmosfär.

Concept Laser har tre laser cusing-lösningar: M1, M2 och M3. Instegsmodellen M1 är framtagen för produktion av gjutformar, verktyg för formsprutning och modeller. M2-modellen används för produktion komponenter i varmarbetsstål och rostfritt stål samt i reaktiva material som aluminium och titan. Eftersom dessa två senare reagerar med syre används en lufttät byggkammare och pulverbehållare med kväve eller argon. En rad sensorer och mätinstrument ska garantera säker och kontrollerad produktion – även då maskinen körs över natten. M3, med tillägget Linear, är den största modellen och har två optionella moduler, en för laserfräsning och en för lasergravyr.

Initialt utvecklades laser cusing-tekniken för formverktygsindustrin. Men sedan starten i mitten av 200-talet har fler industrier sett potentialen och implementerat tekniken för sina specifika behov, både inom prototypframställning och produktion av “skarpa” komponenter.

Men det är som sagt främst för formverktygsproducenterna som tekniken är tänkt. Ett svenskt företag som använder laser cusing-tekniken är Ferbe Tools i Gislaved. Håkan Ekdahl är vd på företaget och vi på 3dp.se har intervjuat honom om hur de använder sin Concept Laser-maskin.

– Vi har haft tekniken nu i runt fem år. Det primära syftet är att producera formverktyg, men även saker som gravering och fräsning.

Vilka material använder ni?

– Främst ett material som efterliknar ett av våra standardmaterial. Det ska vara så likt traditionellt formstål som möjligt.

Vilka fördelar ser du med tekniken?

– Att vi kan göra mycket mer komplexa geometrier med avancerade kylkanaler. Vi använder aldrig vår maskin för stora ytor, utan snarare för produkter som vår traditionella teknik inte klarar av. Vi tar även fram formverktyg för företag som har mycket korta cykeltider och snabba produktioner.

– Ytterligare ett område är påbyggnader. Vi kan till exempel renovera gamla insatser genom att bygga till delar med laser cusing. Vi kan också använda tekniken i kombination med traditionell tillverkning och alltså bygga vidare på komponenter.

– Maskinen står inte för en stor del av intjäningen, men den gör oss mer komplett som leverantör.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.