Skriver ut gigantiska gjutformar för byggnader

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 2 maj 2017

En forskargrupp vid MIT i Boston, med bland annat Neri Oxmans grupp Mediated Matter, har utvecklat en robotbaserad lösning för att 3d-skriva byggnader och andra större strukturer. Systemet använder ett slags skummaterial baserat på polyuretan, som sedan kan fyllas med cement.

3d-skrivarlösningen består av ett fordon med två monterade robotarmar, där materialförsörjning och munstycke sitter installerade. Dessa munstycken är dessutom utbytbara. Eftersom munstycket kan röra sig fritt genom robotarmen blir byggvolymen också avsevärt större än en statisk lösning.

I ett demonstrationsexempel som släppts byggde teamet en prototypbyggnad där väggarna hade en diameter på 15 meter. Höjden låg på 3,5 meter. Utskriftstiden uppgick till under 14 timmar. Den polyuretanbaserade ”gjutformen” måste därefter fyllas med cement.

Systemet är även utrustat med en grävskopa som kan användas för att förbereda underlaget inför en utskrift, alternativt att samla upp byggmaterial. Tanken är att 3d-skrivaren på så sätt ska kunna bli i det närmaste självförsörjande.

I tillägg till själva 3d-skrivaren arbetar teamet även på att utveckla en lösning för att analysera och identifiera förutsättningar för att 3d-skriva en byggnad baserat på geografisk plats, riktning och syfte med byggnaden.

 

Läs vidare

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Amexci investerar stort i Nikon SLM Solutions

Förra sommaren meddelade Amexci en strategisk satsning för att markant öka tillverkningskapaciteten. Det har resulterat i ett samarbete med Nikon SLM Solutions och en investering i två av tillverkarens metall-system.
SLM

Ultimaker går i industriellt spår med Factor 4

I samband med Hannover Messe lanserade Ultimaker sitt nya flaggskepp: Factor 4. En komplett end-to-end-lösning som är utvecklad för 3D-printing inom lätt industri.
UltiMaker Factor 4 user

Formlabs lanserar supersnabba Form 4

Formlabs lovar oöverträffad hastighet, noggrannhet och tillförlitlighet med den nya generationen resinskrivare, Form 4. En nyhet som enligt tillverkaren ska sätta en ny standard inom professionell 3D-printing.
Formlabs_Form_4_-_1

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage