Skriver ut gigantiska gjutformar för byggnader

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 2 maj 2017

En forskargrupp vid MIT i Boston, med bland annat Neri Oxmans grupp Mediated Matter, har utvecklat en robotbaserad lösning för att 3d-skriva byggnader och andra större strukturer. Systemet använder ett slags skummaterial baserat på polyuretan, som sedan kan fyllas med cement.

3d-skrivarlösningen består av ett fordon med två monterade robotarmar, där materialförsörjning och munstycke sitter installerade. Dessa munstycken är dessutom utbytbara. Eftersom munstycket kan röra sig fritt genom robotarmen blir byggvolymen också avsevärt större än en statisk lösning.

I ett demonstrationsexempel som släppts byggde teamet en prototypbyggnad där väggarna hade en diameter på 15 meter. Höjden låg på 3,5 meter. Utskriftstiden uppgick till under 14 timmar. Den polyuretanbaserade ”gjutformen” måste därefter fyllas med cement.

Systemet är även utrustat med en grävskopa som kan användas för att förbereda underlaget inför en utskrift, alternativt att samla upp byggmaterial. Tanken är att 3d-skrivaren på så sätt ska kunna bli i det närmaste självförsörjande.

I tillägg till själva 3d-skrivaren arbetar teamet även på att utveckla en lösning för att analysera och identifiera förutsättningar för att 3d-skriva en byggnad baserat på geografisk plats, riktning och syfte med byggnaden.

 

Läs vidare

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two