Ny metod får det tröga att flyta

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 11 december 2018
Monique McClain är en av forskarna som studerat den nya metoden.

Forskare kan ha hittat lösningen för att 3d-printa trögflytande material. Metoden kan leda till effektivare tryckkraft i raketmotorer. 

I en studie publicerad i journalen Additive Manufacturing, har forskare från Purdue University kommit på en ny metod för att extrudera trögflytande material vid additiv tillverkning. Det kan vara material som påminner om lera eller med en liknande konsistens som inte alltid är lätt att få igenom ett vanligt smalt munstycke.

Problematiken med att 3d-printa dessa material är att det fastnar i munstycket på grund av den friktion som blir när det pressas mot innerväggarna. En annan problematik är det faktum att även om man får materialet genom munstycket så hamnar ofta luft som fördelar materialet.


Video där forskarna visar hur de arbetat.

Genom att vibrera materialet med ”ultraljudsvibrationer” har forskarna lyckats eliminera friktionen, vilket gör att det smärtfritt kan gå igenom munstycket. En av forskarna i teamet

– Några av dessa processer använder bokstavligen massor av lösningsmedel som vi inte behöver, säger Jeffrey Rhoads, professor som lett arbetet.

En doktorand inom rymdteknik som funnit tekniken användbar är Monique McClain. Hon har bland annat provat det med bränslecell, som används som drivningsmedel till raketer. Bland annat märke hon att materialet brann annorlunda när det var framställt med metoden, då det blev möjligt att ändra formen på själva materialet. Detta skulle kunna bidra till nya sätt att utforma materialet för att skapa en bättre tryckkraft.

Läs hela studien här

Källa: 3ders.org

 

Läs vidare

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two