Forskare kan ha hittat lösningen för att 3d-printa trögflytande material. Metoden kan leda till effektivare tryckkraft i raketmotorer.
I en studie publicerad i journalen Additive Manufacturing, har forskare från Purdue University kommit på en ny metod för att extrudera trögflytande material vid additiv tillverkning. Det kan vara material som påminner om lera eller med en liknande konsistens som inte alltid är lätt att få igenom ett vanligt smalt munstycke.
Problematiken med att 3d-printa dessa material är att det fastnar i munstycket på grund av den friktion som blir när det pressas mot innerväggarna. En annan problematik är det faktum att även om man får materialet genom munstycket så hamnar ofta luft som fördelar materialet.
Video där forskarna visar hur de arbetat.
Genom att vibrera materialet med ”ultraljudsvibrationer” har forskarna lyckats eliminera friktionen, vilket gör att det smärtfritt kan gå igenom munstycket. En av forskarna i teamet
– Några av dessa processer använder bokstavligen massor av lösningsmedel som vi inte behöver, säger Jeffrey Rhoads, professor som lett arbetet.
En doktorand inom rymdteknik som funnit tekniken användbar är Monique McClain. Hon har bland annat provat det med bränslecell, som används som drivningsmedel till raketer. Bland annat märke hon att materialet brann annorlunda när det var framställt med metoden, då det blev möjligt att ändra formen på själva materialet. Detta skulle kunna bidra till nya sätt att utforma materialet för att skapa en bättre tryckkraft.
Läs hela studien här.
Källa: 3ders.org