Ny metod får det tröga att flyta

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 11 december 2018
Monique McClain är en av forskarna som studerat den nya metoden.

Forskare kan ha hittat lösningen för att 3d-printa trögflytande material. Metoden kan leda till effektivare tryckkraft i raketmotorer. 

I en studie publicerad i journalen Additive Manufacturing, har forskare från Purdue University kommit på en ny metod för att extrudera trögflytande material vid additiv tillverkning. Det kan vara material som påminner om lera eller med en liknande konsistens som inte alltid är lätt att få igenom ett vanligt smalt munstycke.

Problematiken med att 3d-printa dessa material är att det fastnar i munstycket på grund av den friktion som blir när det pressas mot innerväggarna. En annan problematik är det faktum att även om man får materialet genom munstycket så hamnar ofta luft som fördelar materialet.


Video där forskarna visar hur de arbetat.

Genom att vibrera materialet med ”ultraljudsvibrationer” har forskarna lyckats eliminera friktionen, vilket gör att det smärtfritt kan gå igenom munstycket. En av forskarna i teamet

– Några av dessa processer använder bokstavligen massor av lösningsmedel som vi inte behöver, säger Jeffrey Rhoads, professor som lett arbetet.

En doktorand inom rymdteknik som funnit tekniken användbar är Monique McClain. Hon har bland annat provat det med bränslecell, som används som drivningsmedel till raketer. Bland annat märke hon att materialet brann annorlunda när det var framställt med metoden, då det blev möjligt att ändra formen på själva materialet. Detta skulle kunna bidra till nya sätt att utforma materialet för att skapa en bättre tryckkraft.

Läs hela studien här

Källa: 3ders.org

 

Läs vidare

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1