Forskare fixar 3d-skanning med mobilen

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 16 januari 2019
Några av objekten som återskapades i 3d med den nya metoden. Bild: ACM Transactions on Graphics

Forskare från Korea och Spanien har kommit fram till en metod för att skanna föremål i 3d med en vanlig kamera eller mobilkamera. 

Forskare från Korean Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) och universitetet i Zaragoza, Spanien har hittat en metod för att fånga verkligheten genom 3d, genom att endast använda vanliga digitalkameror och kamerorna som finns i smartphones. Resultatet presenterades vid SIGGRAPH Asia 2018, en konferens och utställning för datorgrafik och interaktiv teknik. 

Tidigare har ett flertal forskarstudier visat på olika metoder för att göra verkliga objekt till 3d, men författarna från KAIST och Zaragoza universitet tror att deras arbete är det första som visar 3d-rendering av verkliga objekt som inte kräver en dyr specialistutrustning. Detta samtidigt som det ger ett bättre resultat jämfört med resultatet i tidigare studier.

Forskarna skapade en algoritm som gjorde det möjligt att göra 3d-objektet. Algoritmen baserades på en matematisk funktion som kallas ”rumsligt varierande dubbelriktad reflektions och fördelningsfunktion” (spatially varying bidirectional reflectance distribution function – SVBRDF). Det är en funktion som ofta används i algoritmer för datorgrafik och definierar hur ljus uppträder när det reflekteras från en ogenomskinlig yta.

Denna rekonstruktionsalgoritms uppfinningsrikedom säkerställer att kvaliteten på 3d-rendering inte äventyras av användningen av vanliga kameror. Bland utrustningen som användes i studierna ingick en Nikon D7000 DSLR-kamera och mobilkamera i en Nexus 5X.

Slutsatsen av studien är att resultaten som erhållits med den här metoden inte hamnar efter mycket dyrare kommersiella 3d-skanningssystem, vilket gör 3d-objekt tillgängliga för allmänheten.

Forskningsrapporten ”Praktisk SVBRDF Acquisition of 3D Objects with Unstructured Flash Photography” är skriven av Giljoo Nam, Joo Ho Lee, Diego Gutierrez och Min H. Kim.

Senaste nytt

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Mässan där allt kretsar kring plast

Den 7-8 maj 2025 anordnas Plastteknik Nordic på Malmömässan för 13:e gången. I år medverkar ett tiotal utställare som på ett eller annat sätt är verksamma inom 3D-printing.
Plastteknik

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

Video: Hur kan man kombinera AM och formsprutning?

Vilka synergier kan uppstå om man kombinerar additiv tillverkning och formsprutning? Detta ämne har Prototals Henrik Lundell och Claes Sjödahl gjort en djupdykning i.
Prototal video

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1