Tolv lasrar i nytt skrivarsystem

NXG XII 600. Foto: SLM Solutions

Tyska SLM Solutions släpper en ny 3d-skrivare för metall, NXG XII 600. Med tolv lasrar ska den enligt tillverkaren kunna snabba upp byggtiden avsevärt. 

Den nya 3d-skrivaren NXG XII 600 från SLM Solutions har en byggvolym på 600 x 600 x 600 millimeter. Maskinen har också tolv lasrar i sitt system, vilket produktnamnet vittnar om där 600 står för dess byggvolym och XII för antalet lasrar.

Tolv lasrar

Istället för att varje laser kontrollerar en viss del av byggytan kan samtliga lasrar röra sig över hela plattan. Eftersom det kan bildas rök och stänk där lasern precis varit, har företaget utvecklat ett helt nytt “air flow system” för att de tolv lasrarna inte ska störa eller förstöra för varandra.

Luftflödet över pulverbädden och de tolv lasrarna som arbetar i SLM Solutions nya 3d-skrivare. Foto: SLM Solutions

Luftflödet över pulverbädden och de tolv lasrarna som arbetar i SLM Solutions nya 3d-skrivare. Foto: SLM Solutions

Kortare byggtid

Med antalet lasrar kan byggtiden kortas ned och på ett år ska maskinen klara att 3d-printa upp till 10 000 kilo material, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Med så många lasrar har tillverkaren också behövt lösa ett sätt för att hantera all den värme och energi som detta leder till. Detta hanteras både genom luftflödessystemet, en beläggning på insidan av byggkammaren och kylfunktioner som byggts in för varje laser.

Nedan kan du titta på en video där SLM Solutions presenterar sitt nya system:

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.