Tolv lasrar i nytt skrivarsystem

NXG XII 600. Foto: SLM Solutions

Tyska SLM Solutions släpper en ny 3d-skrivare för metall, NXG XII 600. Med tolv lasrar ska den enligt tillverkaren kunna snabba upp byggtiden avsevärt. 

Den nya 3d-skrivaren NXG XII 600 från SLM Solutions har en byggvolym på 600 x 600 x 600 millimeter. Maskinen har också tolv lasrar i sitt system, vilket produktnamnet vittnar om där 600 står för dess byggvolym och XII för antalet lasrar.

Tolv lasrar

Istället för att varje laser kontrollerar en viss del av byggytan kan samtliga lasrar röra sig över hela plattan. Eftersom det kan bildas rök och stänk där lasern precis varit, har företaget utvecklat ett helt nytt “air flow system” för att de tolv lasrarna inte ska störa eller förstöra för varandra.

Luftflödet över pulverbädden och de tolv lasrarna som arbetar i SLM Solutions nya 3d-skrivare. Foto: SLM Solutions

Luftflödet över pulverbädden och de tolv lasrarna som arbetar i SLM Solutions nya 3d-skrivare. Foto: SLM Solutions

Kortare byggtid

Med antalet lasrar kan byggtiden kortas ned och på ett år ska maskinen klara att 3d-printa upp till 10 000 kilo material, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Med så många lasrar har tillverkaren också behövt lösa ett sätt för att hantera all den värme och energi som detta leder till. Detta hanteras både genom luftflödessystemet, en beläggning på insidan av byggkammaren och kylfunktioner som byggts in för varje laser.

Nedan kan du titta på en video där SLM Solutions presenterar sitt nya system:

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: