Unikt system printar och armerar samtidigt

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 2 maj 2022
Cobods nya 3D-skrivarsystem har två X-axlar vilket innebär att det kan hantera utskriften av betong och utföra armeringen simultant. Foto: Pressbild

Nyligen invigde GE Renewable Energy sin nya toppmoderna anläggning för tillverkning av vindkraftstorn. Tillverkningen ska ske med ett automatiserat 3D-skrivarsystem som gör armerade betongkonstruktioner, levererad av danska Cobod.

– Vi är oerhört stolta över att ha levererat en helt ny typ av 3D-betongskrivare för denna anläggning i världsklass som banar väg för framtida byggande av vindkraftsparker. Den skrivare vi har levererat är i en klass för sig, med förmågan att skriva ut lager med både stor bredd och höjd som inte setts tidigare och en utskriftskapacitet på mer än 10 ton betong per timme, säger Henrik Lund-Nielsen, grundare av Cobod i ett pressmeddelande.

 

Henrik Lund-Nielsen, grundare av Cobod, i samband med invigningen av GE Renewable Energys nya anläggning den 21 april.
Multifunktionell byggrobot

Det nya systemet har två X-axlar vilket innebär att det kan hantera utskriften av betong och utföra armeringen simultant. Det är således inte ”bara” en betong-3D-skrivare utan en multifunktionell byggrobot.

Systemet är en vidareutveckling av Cobods BOD2, som varit den mest sålda 3D-betongskrivaren hittills med mer än 50 beställda enheter världen över. BOD2-skrivarna har använts för att skriva ut allt från envåningshus till skolor, kontor, flerbostadshus i tre våningar samt betongkonstruktioner för olje- och gasindustrin.

Större skrivhuvud

Precis som sin föregångare är det nya systemet en modulär portalskrivare, men för att kunna hantera de storskaliga utskrifterna som GE Renewable Energy arbetar med har alla skrivarmodulerna skalats upp till den dubbla storleken. Framför allt har skrivaren fått ett nytt större skrivhuvud som kan printa stora mängder betong i en hög hastighet.

Cobod låg bakom Europas första 3D-printade byggnad 2017 och har sedan dess byggt i flera olika länder med sin unika teknologi. Företagets vision är att det ska finnas betongbyggnader som 3D-printats med robotarm i alla städer i världen.

Senaste nytt

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Mässan där allt kretsar kring plast

Den 7-8 maj 2025 anordnas Plastteknik Nordic på Malmömässan för 13:e gången. I år medverkar ett tiotal utställare som på ett eller annat sätt är verksamma inom 3D-printing.
Plastteknik

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

Video: Hur kan man kombinera AM och formsprutning?

Vilka synergier kan uppstå om man kombinerar additiv tillverkning och formsprutning? Detta ämne har Prototals Henrik Lundell och Claes Sjödahl gjort en djupdykning i.
Prototal video

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1