Unikt system printar och armerar samtidigt

Cobods nya 3D-skrivarsystem har två X-axlar vilket innebär att det kan hantera utskriften av betong och utföra armeringen simultant. Foto: Pressbild

Nyligen invigde GE Renewable Energy sin nya toppmoderna anläggning för tillverkning av vindkraftstorn. Tillverkningen ska ske med ett automatiserat 3D-skrivarsystem som gör armerade betongkonstruktioner, levererad av danska Cobod.

– Vi är oerhört stolta över att ha levererat en helt ny typ av 3D-betongskrivare för denna anläggning i världsklass som banar väg för framtida byggande av vindkraftsparker. Den skrivare vi har levererat är i en klass för sig, med förmågan att skriva ut lager med både stor bredd och höjd som inte setts tidigare och en utskriftskapacitet på mer än 10 ton betong per timme, säger Henrik Lund-Nielsen, grundare av Cobod i ett pressmeddelande.

 

Henrik Lund-Nielsen, grundare av Cobod, i samband med invigningen av GE Renewable Energys nya anläggning den 21 april.

Multifunktionell byggrobot

Det nya systemet har två X-axlar vilket innebär att det kan hantera utskriften av betong och utföra armeringen simultant. Det är således inte “bara” en betong-3D-skrivare utan en multifunktionell byggrobot.

Systemet är en vidareutveckling av Cobods BOD2, som varit den mest sålda 3D-betongskrivaren hittills med mer än 50 beställda enheter världen över. BOD2-skrivarna har använts för att skriva ut allt från envåningshus till skolor, kontor, flerbostadshus i tre våningar samt betongkonstruktioner för olje- och gasindustrin.

Större skrivhuvud

Precis som sin föregångare är det nya systemet en modulär portalskrivare, men för att kunna hantera de storskaliga utskrifterna som GE Renewable Energy arbetar med har alla skrivarmodulerna skalats upp till den dubbla storleken. Framför allt har skrivaren fått ett nytt större skrivhuvud som kan printa stora mängder betong i en hög hastighet.

Cobod låg bakom Europas första 3D-printade byggnad 2017 och har sedan dess byggt i flera olika länder med sin unika teknologi. Företagets vision är att det ska finnas betongbyggnader som 3D-printats med robotarm i alla städer i världen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nedslag på Elmia 3D-mässan

Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.

Publicerat av: